Speta: Compensare dividende cu avansuri spre decontare

Speta: Compensare dividende cu avansuri spre decontare

Avem o societate unde in decursul unui an au fost acordate avansuri spre decontare in numerar in mai multe transe pana in 5.000 lei/zi conform legii. Pana la concurenta sumei de 100.000 justificarile au fost de aproape 40.000. Stabilim daca nu cumva compensarea diferentei de 60.000 se interpreteaza drept o incalcare a plafonului limita prevazute de Legea 70/2015 privind platile cu numerar.

Potrivit art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, la stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.

Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta.

Conform punctului 4 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, prin tranzactie fara scop economic se intelege orice tranzactie/activitate care nu este destinata sa produca avantaje economice, beneficii, profituri si care determina, in mod artificial ori conjunctural, o situatie fiscala mai favorabila. In situatia reincadrarii formei unei tranzactii/activitati pentru ajustarea efectelor fiscale se aplica regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor si a contributiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal.

Potrivit Legii 31/1990, nu se pot distribui dividende decat in urma aprobarii situatiilor financiare pentru anul trecut. Aceeasi prevedere o regasim si in OMFP 1802/2014 la punctul 421 alin. (1): „Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare”.

Potrivit art. 2 lit. b) din Legea 70/2015, prin plata fragmentata se intelege fractionarea sumei de plata in mai multe transe, pentru a evita plafonul de plata in numerar stabilit prin lege.

Avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, exista posibilitatea ca organele fiscale sa reincadreze tranzactiile fie ca plati fractionate in numerar, fie ca dividende platite fara a se retine impozit, fie ca acordare dividende inainte de aprobarea situatiilor financiare anuale.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 12 ianuarie 2018

Leave a Reply