Speta: Cheltuieli salariale cuprinse in investitie

Speta: Cheltuieli salariale cuprinse in investitie

Avem situatia unei societati in care isi desfasoara activitatea salariati in cadrul biroului de investitii care au urmatoarele atributii principale:

– intocmesc si fundamenteaza listele de investitii pentru contractele de lucrari, servicii si furnizare;
– planifica/realizarea obiectivelor din listele de investitii;
– pregatesc caiete de sarcini pentru toate achizitiile necesare;
– asigura organizarea si participarea la comisiile de receptie pentru contractele finalizate;
– urmarirea executiei lucrarilor aferente obiectivelor de investitii noi prin intermediul dirigintilor de santier, pana la finalizarea acestora.

Vom stabili in ce masura costurile cu salariile si asimilate personalului din cadrul biroului de investitii sunt atribuibile costului de productie al unei imobilizari.

Potrivit pct. 8 subpct. 7 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014 in costul de productie al imobilizarilor se cuprind cheltuielile directe aferente productiei, cum sunt materiale directe, energia consumata, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, costul proiectarii produselor, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocate in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.

Prin urmare, costurile cu salariile si asimilate aferente personalului din cadrul biroului de investitii pot fi atribuibile costului de productie al unei imobilizari, insa nu ca manopera directa, ci sub forma de cheltuieli indirecte alocate rational, in masura in care personalul are atributii care nu privesc exclusiv imobilizarile produse intern (spre exemplu, urmarirea executiei lucrarilor pentru un obiectiv de investitii anume), ci si imobilizari achizitionate/cumparate de la terti sau atributii generale (cu referire la atributiile de fundamentare a listelor de investitii, de planificare, de pregatire a caietelor de sarcinii).

Prin manualul de politici contabile societatea poate stabili reguli, criterii si practici de stabilire a costului de productie pentru imobilizarile generate intern, care sa reglementeze si situatia manoperei aferente biroului de investitii.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 22 septembrie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor