Speta: Casare stocuri

Speta: Casare stocuri

O societate factureaza suplimente nutritive catre distribuitorii care trimit produsele catre farmacie. Sunt situatii in care produsele nu se vand pana la data expirarii si farmacia solicita inlocuirea acestora. In mod normal, farmacia trebuie sa faca un proces verbal de retur catre distribuitor, distribuitorul catre societate si produsul expirat sa ajunga inapoi in depozitul firmei.

Se stocheaza intr-o gestiune de expirate si se caseaza in baza unui contract cu un furnizor specializat.

Intrebari la care incercam sa gasim raspunsul:
Se colecteaza TVA pentru marfurile casate?

Se considera cheltuiala nedecutibila?

Procesul de lucru este unul corect sau se foloseste un alt sistem?

In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Cheltuielile cu produsele expirate scoase din evidenta nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care bunurile sunt asigurate.

Ajustarea taxei deductibile se efectueaza in conditiile prevazute la art. 148 din Codul fiscal.

Potrivit art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila.

Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, in sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
(….)

d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz in care nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse.

In aceste conditii societatea nu are obligatia de a ajusta taxa dedusa.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 09 iunie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor