Speta: Casare mijloace fixe si valorificare piese

Speta: Casare mijloace fixe si valorificare piese

In urma inventarierii, comisia de casare a procedat la dezmembrarea activelor fixe (calculatoare, servere) si ulterior a procedat la valorificarea pieselor (componentelor), astfel:

1. prin vanzare cu factura catre o societate comerciala cu profil comercializare IT
2 prin predarea anumitor componente catre o firma specializata de deseuri electronice.

Vom vedea care este regimul fiscal si ce inregistrari contabile se vor face.

Casarea mijloacelor fixe, urmata de valorificarea componentelor rezultate in urma dezmembrarii, se inregistreaza in contabilitate, astfel:

– scoaterea mijloacelor fixe din evidenta
% = 214 „Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale”
2814 „Amortizarea altor imobilizari corporale”
6583 „Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital”

– obtinerea de piese

3024 „Piese de schimb”= 7583 „Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital”

– obtinerea de deseuri
346 „Produse reziduale” = 711 „Venituri aferente costurilor stocurilor de produse”

– vanzarea pieselor
4111 „Clienti” = 708 „Venituri din activitati diverse”

– scaderea din gestiune a pieselor vandute
6024 „Cheltuieli privind piesele de schimb” = 3024 „Piese de schimb”

– vanzarea deseurilor
4111 „Clienti” = 703 „Venituri din vanzarea produselor reziduale”

– inregistrarea contributiei de 3% prevazuta la art. 9 alin. 1 lit. a din OUG 196/2005, in masura in care deseurile sunt metalice feroase sau neferoase, evidentiata pe factura si retinuta la sursa de firma specializata, care o va declara si o va achita la Fondul pentru mediu
635 „Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” = 4111 „Clienti”

– scaderea din gestiune a deseurilor vandute
711 „Venituri aferente costurilor stocurilor de produse” = 346 „Produse reziduale”

– incasarea facturilor
5121 „Conturi la banci in lei” = 4111 „Clienti”.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, veniturile vor fi impozabile si cheltuielile vor fi deductibile, in conformitate cu prevederile art. 19 alin. 1 si art. 25 alin. 1 din Codul fiscal. De asemenea, potrivit pct. 29 alin. 1 din Normele metodologice date in aplicarea art. 28 alin. 17 din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata (din contul 6583) sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, deci deductibile.

Referitor la TVA, livrarea pieselor si a deseurilor este operatiune impozabila si taxabila. Ca atare, piesele vor fi vandute cu TVA, in masura in care nu este vorba de microprocesoare sau unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final. Daca piesele obtinute in urma dezmembrarii sunt vandute ca microprocesoare sau unitati centrale de procesare care se incadreaza la codul NC 8542 este posibil ca vanzarea pieselor sa se faca fara TVA, in regim de taxare inversa, daca se verifica respectarea conditiilor de la art. 331 alin. 1, alin. 2 lit. j si alin. 7 din Codul fiscal. Pentru deseuri, vanzarea se va face fara TVA, in regim de taxare inversa, daca firma specializata colectoare este la randul ei inregistrata in scop de TVA, in temeiul prevederilor art. 331 alin. 1 si alin. 2 lit. a pct. 1 sau 3 din Codul fiscal.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 01 august 2017

Leave a Reply