Speta: Calcul impozit si CAS drepturi de proprietate intelectuala 2016

Speta: Calcul impozit si CAS drepturi de proprietate intelectuala 2016

Dorim sa vedem care este modalitatea de calcul incepand cu 01.01.2016 in cazul impozitului si al contributiilor retinute la sursa pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala platite de catre o firma.

Verificam astfel daca sunt corecte cele de mai jos:
a) Impozit pe venit = 10% x Venitul brut
b) Impozit pe venit = 16% x Venitul brut – deducere 40% – CAS 10.5% – Sanatate 5.5%
c) Contributia de CAS = 10.5% x (venit brut – deducere 40%)
d) Contributia de sanatate = 5,5% x (venit brut – deducere 40%)

a) Aceasta este intr-adevar formula de calcul a impozitului reprezentand plati anticipate pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala. Impozitul reprezentand plati anticipate pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala se determina aplicand cota de impunere de 10% asupra venitului brut. impozitului reprezentand plata anticipata se efectueaza din veniturile platite in baza contractului incheiat in forma scrisa intre platitorul de venit si beneficiarul venitului, contribuabil potrivit titlului IV din Codul fiscal. Temeiul il reprezinta art. 72 din Codul fiscal si pct. 11 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol.

b) Aceasta formula se identifica metodologiei de calcul a impozitului final. Persoana fizica poate opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Impozitul pe venit final in cota de 16% se calculeaza, in situatia in care persoana opteaza pentru acest tip de impunere, prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli, dupa caz, si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit prevederilor titlului V – Contributii sociale obligatorii. Astfel, baza de calcul a impozitului pe venit final este venitul brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli, dupa caz, si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa (contributia individuala de asigurari sociale in cota de 10,5% si contributia de asigurari sociale de sanatate de 5,5%).

Precizam ca potrivit art. 123 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru situatia in care nu se opteaza pentru impozitul final de 16%, iar platitorul retine 10% ca plata anticipata, impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitul net anual impozabil, respectiv asupra diferentei dintre venitul brut si cheltuielile determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut, care reprezinta venitul net anual din drepturide proprietate intelectuala conform art. 70 alin. (1) din Codul fiscal.

c) Intr-adevar, obligatiile reprezentand contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie de 10,5% asupra diferentei dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40% si nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Contributia se retine si se plateste de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, acestea fiind obligatii finale. Temeiul il reprezinta art. 149, art. 151 alin. (9) – (11) din Codul fiscal.

d) In mod asemanator pct. c) de mai sus, si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata se calculeaza prin aplicarea cotei de contributie de 5,5% asupra diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40%. Aceasta se retine si se plateste de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.

Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala pe fiecare sursa de venit, pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 5,5% asupra diferentei dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40%. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere. Baza lunara de calcul astfel evidentiata nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat.

Temeiul legal il reprezinta art. 171 alin. (1) lit. d), art. 174 alin. (1), (7) si (8) si art. 175 din Codul fiscal.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 11 februarie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor