Speta: Bunuri oferite gratuit

Speta: Bunuri oferite gratuit

Avem o firma care comercializeaza cu ridicata consumabile medicale. Pentru stimularea vanzarilor, se ofera un produs cadou la 100 de bucati cumparate. Stabilim cum se va inregistra si cum se va evidentia pe factura produsul respectiv avand in vedere ca produsul are un pret anume, dar e acordat gratuit.

Pentru bunul acordat gratuit nu este obligatorie trecerea pe factura. Pentru scoaterea din gestiune a bunului acordat gratuit clientului se va intocmi formularul Aviz de insotire a marfii care va va purta mentiunea „fara facturare”, precum si semnatura clientului primitor.
Formula contabila:
623″Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate”   =  371″Marfuri”
Referitor la deductibilitatea cheltuielilor privind bunul acordat gratuit, potrivit pct 13.1 din normele metodologice date in aplicarea art 25 alin 1 din Codul fiscal:
 „In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, urmatoarele:
cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor”.
Asadar, fiind acordate in scopul stimularii vanzarilor, cheltuielile respective sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal.
 Nu se colecteaza TVA pentru bunul acordat gratuit, intrucat nu constituie livrare de bunuri, in sensul art 270 din Codul fiscal.
Conform art 270 alin 8 lit b din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
” (8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
  b) acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin normele metodologice”
” In sensul art. 270 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal:
   a) se cuprind in categoria bunurilor acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt, au fost ori vor fi livrate clientului.
Atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt ori au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu se considera livrare de bunuri daca:
1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau
2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate acestuia (pct 7.10 din normele metodologice date in aplicarea art 270 din Codul fiscal).
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 11 iulie 2017

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor