Speta: Bunuri confiscate

Speta: Bunuri confiscate

Dorim sa vedem cum se inregistreaza in evidenta contabila un aviz de cherestea care a plecat din unitate catre un client persoana juridica, cu mentiunea ca marfa a fost confiscata de Politie in timpul transportului si nu mai ajunge la beneficiar. Vom vedea daca unitatea poate sa intenteze proces sau daca o considera pierdere.

Conform art. 25 alin.(4) litera b) din Codul fiscal confiscarile reprezinta cheltuieli nedeductibile.

„b) dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile romane/straine, potrivit prevederilor legale, cu exceptia celor aferente contractelor incheiate cu aceste autoritati;”

Conform Codului fiscal, pentru bunurile confiscate nu se colecteaza TVA; confiscarile de bunuri nu reprezinta operatiuni impozabile din sfera de aplicare a TVA deoarece nu reprezinta contravaloarea unor livrari de bunuri. Prin confiscarea bunurilor se face dovada ca bunurile ies din circuitul economic si nu mai pot fi vandute. Astfel, prin confiscare, nu are loc o livrare de bunuri catre sine ca operatiune asimilata unei livrari de bunuri.

Confiscarile nu se incadreaza in prevederile art. 304 privind ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, astfel incat sa se ajusteze suma TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei;

Astfel, societatea va recunoaste o cheltuiala nedeductibila la scoaterea din gestiune a cherestelei confiscate, fara sa ajusteze TVA.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 11 aprilie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor