Speta: Aviz insotire marfa

Speta: Aviz insotire marfa

O firma din Romania a vandut unui client (din Romania) un utilaj. Utilajul  a fost achizitionat din Germania si  livrat direct din Gemania clientului final din Romania, in aceeasi zi fiind emisa factura.

Ulterior, in aceeasi luna, clientului i s-au trimis din depozitul firmei din Romania 2 piese (manete) pentru utilajul respectiv.

Cu aceasta ocazie s-a intocmit un aviz de expeditie pe care s-a mentionat ” Nu se factureza- elemente ce fac parte din utilajul …. facturata cu factura nr….”

In pretul de vanzare al utilajului au fost incluse si aceste piese.

Este corecta intocmirea acestui aviz de expeditie pentru piesele trimise sau este necesara intocmirea facturii cu doua pozitii, rspectiv valoarea pieselor si reducerea comerciala aferenta?

Raspuns

Conform Ordinului 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, Avizul de insotire a marfii este un formular cu regim special intern de tiparire si numerotare.

Avizul de insotire a marfii serveste ca:

– document de insotire a marfii pe timpul transportului, dupa caz (ex. în cazul expedierii produselor pentru comercializare prin magazinele proprii; in cazul valorilor materiale trimise pentru prelucrare la terti si returnarea acestora dupa procesare, caz in care este necesara pe aviz mentiunea „Pentru prelucrare la terti”)
– document ce sta la baza intocmirii facturii, dupa caz (in cazul bunurilor livrate in cadrul unei operatiuni de vanzare – cumparare, atunci cand furnizorul nu are posibilitatea de a emite factura, aceasta urmand sa fie intocmita ulterior);
– dispozitie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiasi unitati (in cazul in care bunurile sunt transferate intre doua gestiuni aflate in incinta unitatii, se intocmeste Bon de transfer, nu aviz);
– document de primire in gestiune, dupa caz;
– document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit (mostre,bunuri date pentru stimularea vanzarii sau testari la locul de desfacere,premii acordate, distribuirea de materiale promotionale s.a.),caz in care avizul de insotire a marfii va purta mentiunea „Fara factura”), dupa caz.

In celelalte situatii decat prevazute mai sus se face mentiunea cauzei pentru care s-a intocmit avizul de insotire a marfii si nu factura.

Consideram ca ati procedat corect cu emiterea avizului de insotire a marfii pentru piesele  livrate clientului ulterior facturii, mentionand pe aviz  ” Nu se factureza- elemente ce fac parte din utilajul …. facturata cu factura nr….”
In acest caz  avizul de insotire a marfii serveste ca document de descarcare din gestiune a pieselor cedate cu titlu gratuit.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 31 octombrie 2014

Leave a Reply