Speta ANAF: Anulare drept de deducere TVA
Intrebare:
Care sunt condițiile în care dreptul de deducere al taxei pe valoarea adăugată exercitat de o persoană impozabilă pentru tranzacțiile încheiate cu persoane impozabile afiliate este anulat de catre organul fiscal competent?
Raspuns:
Potrivit prevederilor Codului fiscal, în cazul în care se constată că există un abuz de drept, tranzacțiile implicate în astfel de practici abuzive trebuie redefinite, astfel încât să se restabilească situaţia care ar fi prevalat în lipsa tranzacţiilor ce au constituit abuzul. Organele fiscale competente au dreptul de a anula TVA dedusă în legătură cu fiecare tranzacţie ori de câte ori se constată că dreptul de deducere a fost exercitat în mod abuziv. Pentru a invoca abuzul de drept, trebuie să fie îndeplinite cumulativ două condiţii:
a) tranzacţiile în cauză, în pofida aplicării formale a condiţiilor prevăzute de dispoziţiile legale, au drept rezultat garantarea unor avantaje fiscale care ar contraveni scopului acelor dispoziţii legale;
b) trebuie dovedit, în mod obiectiv, faptul că scopul esenţial al operaţiunilor în cauză este de a se obţine un avantaj fiscal.
Ca atare, în situația în care tranzacțiile între persoanele afiliate sunt efectuate cu scopul de a se obţine un avantaj fiscal, respectiv de a se crea condițiile necesare pentru a deduce taxa pe valoarea adăugată pe care, într-o situație normală, persoana impozabilă nu ar fi trebuit să o deducă, organele fiscale competente nu iau în considerare tranzacțiile respective și anulează dreptul de deducere al taxei pe valoarea adăugată exercitat de persoana impozabilă pentru aceste tranzacții.
Baza legala:
Legea nr 227 / 2015 articolul 11 alin. 12
Sursa: anaf.ro
Data aparitiei: 12 decembrie 2017