Speta: Ajustare TVA pentru bunuri lipsa

In cazul urmator, o societate produce bunuri alimentare care, incepand cu data de 01.06.2015, sunt taxate la livrare cu cota de TVA de 9%. Materiile prime care intra in componenta produsului finit sunt taxate la achizitie cu 9%, in timp ce ambalajele sunt taxate la achizitie cu 24%.
In data de 31.07.2015 s-a efectuat inventar la gestiunea de produse finite si s-a constatat o lipsa la unele produse finite, lipsa care a fost inregistrata ca lipsa neimputabila.
Cu ce cota de TVA trebuie ajustat TVA-ul aferent bunurilor constatate lipsa in gestiune, avand in vedere ca materiile prime si ambalajele care intra in componenta produsului finit sunt taxate la achizitie cu TVA de 9% si respectiv 24%?
Practic, ajustarea are ca efect fiscal anularea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata deduse initial, fiind evidentiata in jurnalul pentru cumparari si raportata prin decontul de TVA cod 300 completat si transmis pentru perioada fiscal in care s-a constat minusul la inventar.
Ajustarea se efectueaza in baza prevederilor art. 148 alin. (1) lit. c) persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate …. in cazul unor evenimente precum ….bunuri lipsa din gestiune si prevederilor pct. 53 din normele de aplicare ale acestui articol. Prin art. 148 litera c) se reglementeaza obligatia ajustarii sumei TVA deduse la momentul in care persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate. Aceste prevederi trebuie completate cu cele de la alin. (6) de la pct. 53 prin care sunt enumerate situatiile in care ajustarea trebuie efectuata, printre care, la lit. d) se face referire la bunurile lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal. Prin art. 148 alin. (2) se face referire la:
- bunuri distruse, pierdute sau furate, daca aceste situatii pot fi demonstrate de persoana impozabila care le-a detinut in patrimoniu;
- bunuri acordate gratuit in scop de reclama, publicitate, stimulare a vanzarilor;
- acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare.
Din intrebarea formulata rezulta ca bunurile lipsa reprezinta produse finite obtinute dupa data de 1.06.2015, caz in care ajustarea se efectueaza pentru cota TVA de 9%, ambalajul utilizat fiind considerat accesoriu produsului finit fara de care livrarea nu putea fi efectuata. In acest sens, avem in vedere faptul ca bunurile respective sunt produse finite obtinute, dar nelivrate pentru care producatorul ar fi fost obligat sa aplice cota redusa TVA 9%, daca bunurile respective ar fi fost destinate realizarii de livrari taxabile.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 16 septembrie 2015