Speta: Activitate independenta
Luam mai jos un exemplu pentru care vom stabili si ce contributii trebuie retinute si calculate de catre angajator pentru un contract civil (diriginte de santier) incheiat pe o perioada de trei-patru luni.
Activitatea de diriginte de santier desfasurata cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri in baza unui contract civil, cu indeplinirea a cel putin 4 din criteriile prevazute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal, reprezinta o activitate independenta. Veniturile realizate de dirigintele de santier din activitatea desfasurata in mod independent sunt tratate din punct de vedere fiscal drept venituri din activitati independente si supuse regulilor generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, prevazute la art. 68 din Codul fiscal.
In aceste conditii, relatia dintre prestatorul serviciului care are obligatii privind asigurarea verificarii executiei corecte a lucrarilor de constructii, pe tot parcursul lucrarilor si beneficiarul acestora este una de independenta, beneficiarul neputandu-si asuma obligatiile si drepturile pe care angajatorii le au fata de salariatii lor in raport cu impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii datorate de acesta. In contextul actual in care retinerea la sursa a impozitului pe venit pentru veniturile din activitati independente a fost eliminata din Codul fiscal, toate obligatiile privind declararea veniturilor si cheltuielilor si plata impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale in cota individuala sau integrala conform optiunii persoanei fizice si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate) revin persoanei fizice care obtine veniturile calificate drept venituri din activitati independente si nu beneficiarului.
Doar in situatia in care la baza raporturilor contractuale ar exista un contract individual de munca, in aceste conditii obligatiile privind impozitul pe salarii si contributiile sociale obligatorii ar reveni angajatorului, acestea fiind cele calculate in raport cu veniturile din salarii realizate in baza unui contract individual de munca.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 01 aprilie 2016