Speta: Acordare avantaje in natura

Speta: Acordare avantaje in natura

Avem o societate care are, pe langa domeniul de activitate 4711 „Comert cu amanuntul”, si codul CAEN 5610 „Restaurante si alte activitati de alimentatie publica” cod CAEN 5629. Pentru toti salariatii (inclusiv si pentru cei din magazine) firma doreste sa acorde o masa calda „meniul zilei” (produsa in restaurantul propriu) in ziua in care lucreaza. Vom vedea daca aceasta se considera avantaj in natura si cum se vor inregistra in  contabilitate urmatoarele:

„- productia realizata cu aceasta masa calda, consumul de materii prime;
– se inregistreaza masa calda drept venit pentru societate?
– cum se inregistreaza la salariati acest avantaj in natura?
– care este documentul justificativ pentru acordarea acestei mese?
– aceasta valoare se ia in calcul la venitul trecut in adeverinta de somaj?”
Mentionam ca societatea nu acorda tichete de masa.

Potrivit art. 73 alin (3) din Codul fiscal, cheltuielile cu masa calda sunt incluse in veniturile salariale ale lunii.

Obtinerea preparatelor

Pe baza de retetar se stabileste consumul din fiecare categorie de materie prima, necesar pentru obtinerea unui anumit produs (de ex. cafea, cocteiluri, etc).

Pe baza consumului specific pentru fiecare produs se determina costul de productie al fiecarei bauturi.

– Inregistrarea consumului de materii prime si materiale auxiliare pe baza de bon de consum intocmit, pentru materiile prime date in consum.

601 = 301 –
Cheltuieli cu materiile prime Materii prime

 6021 = 3021 –
Cheltuieli cu materialele Materiale auxiliare
auxiliare

– salariile personalului pe baza statelor de salarii intocmite
641 = 421
Cheltuieli cu salariile personalului Personal-salarii datorate

– contributiile sociale aferente
645 = %
Cheltuieli privind asigurarile 431
si protectia sociala Asigurari sociale
437
Ajutor de somaj

– energia electrica, apa pe baza facturilor primite
605 = 401
Cheltuieli privind energia si apa Furnizori

–  cheltuieli cu amortizarea imobilizarilor (instalatii si aparatura video, audio, mobilier, etc), pe baza fisei mijlocului fix, conform politicii privind amortizarea
6811 = 281
Cheltuieli de exploatare privind Amortizarea imobilizarilor

Amortizarea imobilizarilor corporale
– darea in folosinta a obiectelor de inventar
603 = 303
Cheltuieli privind materialele Materialele de natura obiectelor de inventar

– Inregistrarea obtinerii produsului finit la costul de productie determinat pe baza retetarului si inregistrarea acestuia pe baza bonului de predare
345 = 711 – cost de productie calculat conform retetar
Produse finite Venituri aferente costurilor stocurilor de produse

-Descarcarea de gestiune a produselor servite de personal
711 = 345 – la cost de productie, aferent produse vandute
Venituri aferente Produse finite
costurilor stocurilor de produse

La salariati suma aferenta meselor calde consumate in cursul unei luni se adauga pe statul de salarii in categoria altor drepturi impozabile.

Documentele referitoare la calculul contravalorii avantajului in natura primit de angajati se vor anexa la statul de salarii.

Acordarea mesei calde trebuie prevazuta in contractul de munca si in Regulamentul intern al firmei.

Avand in vedere ca pentru aceste avantaje se retin si se platesc toate contributiile sociale datorate de societate inclusiv fondul de somaj, aceste venituri se includ in adeverinta eliberata pentru ajutorul de somaj si in adeverinta eliberata privind venitul realizat in cursul perioadei pentru calculul indemnizatiilor de concedii medicale.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 20 mai 2016

Leave a Reply