Speta: Achizitie serviciu intracomunitar
Prin cele ce urmeaza, vom stabili cum se va proceda in situatia in care se efectueaza achizitii de servicii de la persoanele impozabile stabilite in UE si in afara UE, in contextul in care nu se inregistreaza un contract sau o comanda pentru acestea. Vom vedea astfel daca se va efectua inregistrarea 4426 = 4427 sau 635 = 4427.
Inregistrarea contabila 4426 = 4427 (denumita si taxare inversa) se aplica, in cazul societatii din Romania, daca aceasta este beneficiara a unor servicii care au locul prestarii in Romania, conform art. 133 alin. (2) din codul fiscal, si daca, pentru acele tipuri de servicii, nu exista exceptii de la stabilirea locului presatrii, prevazute la alineatele urmatoare.
De asemenea, inregistrarea contabila 4426 = 4427, din punct de vedere fiscal, desemneaza dreptul de deducere a TVA pentru beneficiarul serviciului respectiv.
Totusi, aceasta deducere a TVA la achizitia unui serviciu extern trebuie sa aiba loc doar daca acest serviciu este utilizat de catre beneficiarul acestuia in activitati economice (adica daca acest serviciu participa la activitatea economica, taxabila a societatii si nu este aferent unei activitati non economice – de exemplu, in favoarea unor persoane fizice).
Pentru a beneficia de deducere a TVA aferent acestui serviciu, trebuie indeplinite conditiile prevazute la art. 145 si 146 din codul fiscal. Intre aceste conditii, retinem:
– societatea sa utilizeze aceste servicii in folosul (pentru realizarea) unor operatiuni taxabile (adica sa fie destinate realizarii unor operatiuni economice din care sa rezulte TVA colectata sau scutite cu drept de deducere);
– societatea sa detina, de la furnizorul sau, o factura conform art. 155 sau sa detina o autofactura intocmita de ea insasi, in conformitate cu art. 155^1 din codul fiscal.
Totusi, pe langa factura respectiva, trebuie dovedit faptul ca aceste servicii sunt destinate realizarii unor operatiuni taxabile (economice).
Conform art. 21 alin. (4) litera m) din Codul fiscal, justificarea cheltuielii se face cu ajutorul contractului si al unor situatii justificative, din care sa reiasa necesitatea acestor servicii pentru activitatea economica.
Acest contract prevazut la impozitul pe profit, este, pana la urma, si document justificativ pentru deducerea TVA, pe langa factura mentionata mai sus, in sensul ca din acesta poate sa rezulte necesitatea achizitiei serviciului in scopuri economice.
Asadar, daca se considera ca serviciul respectiv nu poate fi justificat ca fiind efectuat in scopuri economice, atunci se pierde si dreptul de deducere a TVA.
In acest caz, inregistrarile contabile sunt:
– inregistrarea serviciului din factura externa:
628 = 401
– taxarea inversa – inregistrarea contabila a TVA deductibila:
4426 = 4427
Acest articol contabil se face pentru a se evidentia notiunea de taxare inversa (este ca si cum de pe factura furnizorului intern evidentiem din punct de vedere contabil TVA-ul deductibil – nu dedus – inscris de el pe factura, inainte de a face analiza fiscala a acestui TVA).
– limitarea dreptului de deducere a acestui TVA – din punct de vedere fiscal:
Avind in vedere faptul ca am stabilit ca in lipsa unui contract / situatie de lucrari serviciul respectiv se poate considera ca fiind prestat pentru alte scopuri decit activitatea economica a societatii, se aplica prevederile art. 145 alin. (2) litera a) din codul fiscal:
” (2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;”
Acest paragraf de lege ne arata faptul ca TVA nu se deduce daca serviciul respectiv nu este destinat realizarii unor operatiuni taxabile (nu este destinat realizarii unor operatiuni economice care vor conduce la colectarea TVA).
In aceasta situatie, TVA deductibila inregistrata prin formula taxarii inverse nu se va deduce, devenind, astfel, o taxa nerecuperata de la stat.
In aceste conditii, acest TVA nededus se inregistreaza in costul de achizitie al serviciului, conform punctului 51 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, care specifica faptul ca in costul de achizitie al bunurilor (serviciilor) se includ, printre altele, si taxele pe care societatea nu le poate recupera de la autoritatile fiscale.
TVA-ul serviciului, pentru faptul ca nu se deduce, nu se poate recupera de la stat.
In aceasta situatie, evidenta contabila a TVA deductibila dar nededusa se face astfel:
628 = 4426 – cu suma TVA inregistrata la taxarea inversa.
Suma din contul 628, care este formata din valoarea efectiva a serviciului si din TVA nededusa, este nedeductibila, conform art. 21 alin. (4) litera m) din codul fiscal.
Se observa ca, inainte de a limita un drept de deducere a TVA, trebuie evidentiat TVA deductibil, in aceasta situatie prin taxarea inversa.
Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro
Data aparitiei: 17 decembrie 2013