Speta: Achizitie licenta import

Speta: Achizitie licenta import

Vrem sa vedem care sunt implicatii TVA importante aferente achizitiilor de licenta din import. Luam un caz concret pentru a stabili ce cota de TVA se aplica daca societatea achizitioneaza licenta de punere pe piata a medicamentelor din import.

La pct. 8 alin, (11) lit. a) – c) si la pct. 7 alin. (15) din Normele metodologice, pentru aplicarea Codului fiscal, se prevede ca:
 „Pct. 8 alin. (11):
In sensul art. 271 din Codul fiscal, sunt considerate prestari de servicii urmatoarele:
 a) furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice alta retea electronica si care este in principal automatizata, necesitand interventie umana minima, fiind un serviciu furnizat pe cale electronica, conform art. 266 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal;
 b) furnizarea de licente in cadrul unui contract de licenta privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse statii de lucru, impreuna cu furnizarea de programe software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, conform art. 271 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal;
c) furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia;”
 „Pct. 7 alin. 15) Furnizarea de programe informatice software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, insotita de licenta obisnuita care interzice copierea si distribuirea acestora si care permite doar instalarea lor, constituie livrare de bunuri conform art. 270 din Codul fiscal. Programele informatice software standard reprezinta orice software produs ca un bun de folosinta generala care contine date preinregistrate, este comercializat ca atare si, dupa instalare si eventual o perioada scurta de training, poate fi utilizat in mod independent de catre clienti in formatul standard pentru aceleasi aplicatii si functii.”
Prin urmare, daca licentele nu sunt furnizate pe un suport de date, intra in categoria serviciilor.
Pentru aceasta achizitie de servicii, de la parteneri UE sau non UE exista obligatia platii TVA potrivit prevederilor art. 307 alin (2)  efectuand plata  prin mecanismul taxarii inverse (4426=4427). Cota de TVA este 19%.
Achizitiile de servicii se vor  declara in Decontul de TVA la rd. 7 si 20, nu se declara in Declaratia 390, pentru tranzactii cu parteneri non UE.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 18 septembrie 2017

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor