Speta: Achizitie China – Livrare domeniu comunitar
![Speta: Achizitie China – Livrare domeniu comunitar](http://auditeam.ro/wp-content/uploads/achizitie-intracomunitara-3-14497_185x185.jpg)
O societate din Romania achizioneaza marfuri (piese auto) de la o societate din China (nonUE) pe care le revinde la o societate din Italia. Marfurile ajung din China direct la clientul din Italia. Vom vedea cine este obligat la plata TVA, cu mentiunea ca factura de import este emisa catre societatea din Romania care emite mai departe factura catre firma din Italia.
Avand in vedere ca bunurile expediate din China ajung direct pe teritoriul Italiei, obligat la plata TVA pentru operatiunea respectiva este cumparatorul bunurilor din Italia deoarece bunurile sunt puse in libera circulatie pe teritoriul Italiei. Punerea in libera circulatie are loc dupa plata drepturilor vamale de import. Locul unui import de bunuri se considera a fi pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar, aspect reglementat in mod expres prin 132^2 „Locul importului de bunuri” alin. (1). Practic, locul importului de bunuri este in Italia si cumparatorul bunurilor din Italia este considerat importatorul bunurilor obligat sa plateasca in vama taxele vamale si TVA aferenta conform prevederilor legislatiei vamale aplicabile in Italia. In acest caz, societatea din Romania emite factura pe numele cumparatorului din Italia, considerand ca efectueaza o operatiune neimpozabila in Romania deoarece nu are loc o livrare de bunuri de pe teritoriul Romaniei astfel incat sa considere ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a). Astfel, factura se emite fara TVA prin inscrierea mentiunii „neimpozabil in Romania cf. art. 132 alin. (2) lit. a) din L. nr. 571/2003”. Conform acestei prevederi, locul livrarii se considera a fi in Italia „(1) Se considera a fi locul livrarii de bunuri:
a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert. Daca locul livrarii, stabilit conform prezentei prevederi, se situeaza in afara teritoriului comunitar, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import;”.
Achizitia efectuata de societatea din Romania este neimpozabila in Romania deoarece locul achizitiei nu se afla in Romania, motiv pentru care valoarea acesteia se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari in coloana alocata acestui tip de operatiuni si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 „Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”.
Valoarea operatiunii astfel facturate de societatea din Romania se inscrie in jurnalul pentru vanzari in coloana alocata livrarilor neimpozabile in Romania si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit „Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal: „. Valoarea livrarii efectuate nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES deoarece nu se incadreaza in categoria livrarilor intracomunitare de bunuri.
Valoarea in lei al celor doua operatiuni neimpozabile se determina prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul din China in cazul achizitiei de bunuri si la data emiterii facturii de catre furnizorul din Romania in cazul vanzarii de bunuri catre un cumparator din Italia.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 03 februarie 2015