Speta: Accesorii si piese detasabile

Speta: Accesorii si piese detasabile

In ce priveste inregistrarea in contabilitate a unor accesorii si piese detasabile, pornim de la situatia in care se achizitioneaza un echipament tehnologic care are in componenta sa si accesorii si piese detasabile (polizoare, bobine, laptop, banc de lucru etc.), iar factura emisa de catre furnizor este pentru echipamentul tehnologic in ansamblu si nu este mentionata valoarea pe fiecare componenta a echipamentului tehnologic.

Vom oferi raspunsuri urmatoarelor intrebari:

– Cum se inregistreaza in contabilitate aceste accesorii si piese detasabile?

– Se pot inregistra cu valoare 0 (zero) sau trebuie sa se tina evidenta lor extracontabil?

– Cum se procedeaza in cazul in care aceste accesorii si piese detasabile se vor strica sau vor trebui casate?

Inregistrarea echipamentului in contabilitate

La inregistrarea in contabilitate a componentelor detasabile ale echipamentului tehnologic, trebuie avute in vedere regulile de recunoastere a imobilizarilor corporale, prevazute de Ordinul nr. 3055/2009:
 
92 – (4) In vederea recunoasterii imobilizarilor corporale se impune utilizarea rationamentului profesional la aplicarea criteriilor de recunoastere pentru circumstantele specifice entitatii. In unele cazuri, ar putea fi adecvat sa fie agregate elementele nesemnificative individual, cum ar fi matritele, aparatele de masura si control, uneltele si alte elemente similare, si sa se aplice criteriile de recunoastere a valorii agregate a acestora.
 
   (5) Piesele de schimb si echipamentul de service sunt, in general, contabilizate ca stocuri si recunoscute in profit sau pierdere atunci când sunt consumate. Totusi, piesele de schimb importante si echipamentele de securitate sunt considerate imobilizari corporale atunci când o entitate preconizeaza ca le va utiliza pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
 
Ca atare, legea cuprinde norme de recomandare, conform carora, entitatile pot decide intern, prin intermediul manualului de politici contabile, asupra recunoasterii pieselor de schimb/accesoriilor in cadrul echipamentelor in care acestea sunt utilizate, in functie de necesitatile specifice ale intreprinderii.
 
In cazul de fata, avand in vedere ca furnizorul a mentionat pe factura emisa valoarea agregata a echipamentului, si in lipsa detaliilor privind componentele individuale care ar putea face obiectul unei analize de recunoastere, inregistrarea ca imobilizare corporala se va realiza la aceasta valoare agregata, fara a fi obligatorie contabilizarea separata pieselor detasabile si accesoriilor.
 
Casarea pieselor detasabile si a accesoriilor
 
In cazul in care piesele detasabile si/sau accesoriile echipamentului se strica si trebuie casate pentru inlocuire, se vor avea in vedere prevederile pct. 114 (2) din Ordinul nr. 3055/2009:
 
114 – (2) Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare.
 
In cazul de fata informatiile privind piesele detasabile si accesoriile nu sunt disponibile intrucat furnizorul a facturat valoarea agregata a echipamentului.

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 16 iunie 2014

Leave a Reply