Schimbare politici contabile – Efecte asupra situatiilor financiare
Pentru respectarea principiului permanentei metodelor, politicile contabile si metodele de evaluare nu trebuie sa fie modificate pe parcursul unui exercitiu financiar, dar nici de la un exercitiu financiar la altul. Este necesar ca utilizatorii situatiilor financiare sa aiba posibilitatea sa le compare pe parcursul unei perioade de timp, in vederea identificarii tendintei pozitiei si performantei financiare sau a fluxurilor de trezorerie ale entitatii. Ca urmare, se aplica aceleasi politici contabile in fiecare perioada, precum si de la o perioada la alta, exceptand situatia in care o modificare de politica contabila:
– este rezultatul unei initiative a managementului entitatii, caz in care se impune justificarea modificarii in notele la situatiile financiare anuale;
– este rezultatul unei schimbari de reglementare contabila, caz in care nu se impune justificarea sa in notele la situatiile financiare anuale, ci trebuie doar mentionata in acestea.
Modificarea de politica contabila care este rezultatul unei initiative a managementului poate fi determinata de:
● o schimbare cu caracter exceptional care apare in situatia entitatii sau in contextul economico-financiar in care aceasta isi desfasoara activitatea;
● obtinerea unor informatii fiabile si mai relevante cu privire la efectele tranzactiilor.
Pct. 62 alin. (2) din OMFP nr. 1.802/2014 prezinta o serie de exemple de situatii care justifica modificarea de politici contabile. Acestea se refera la:
„– admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata a valorilor mobiliare pe termen scurt ale entitatii sau retragerea lor de la tranzactionare;
– schimbarea actionariatului, datorata intrarii intr-un grup, daca noile metode asigura furnizarea unor informatii mai fidele;
– fuziuni si divizari efectuate la valori contabile, caz in care se impune armonizarea politicilor contabile ale societatii absorbite cu cele ale societatii absorbante etc.”.
In conformitate cu pct. 62 alin. (4) din reglementarea mentionata anterior, „nu se considera modificari ale politicilor contabile:
a) aplicarea unei politici contabile pentru tranzactii, alte evenimente sau conditii care difera, ca fond, de cele care au avut loc anterior; si
b) aplicarea unei noi politici contabile pentru tranzactii, alte evenimente sau conditii care nu au avut loc anterior sau care au fost nesemnificative”.
In situatia in care efectele modificarii politicilor contabile aferente exercitiilor financiare precedente pot fi cuantificate, acestea se vor inregistra pe seama rezultatului reportat (contul 1173 „Rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile”).
Rezultatul unei entitati nu depinde doar de performantele sale economice si financiare, ci si de politicile contabile pentru care opteaza echipa manageriala.
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 19 iunie 2018