ReviSal: Sporurile de noapte

ReviSal: Sporurile de noapte

Sporul de noapte, daca este declarat in contractul individual de munca, trebuie inregistrat de angajator in registrul de evidenta a salariatilor, a precizat pentru AvocatNet.ro Mirela Banu, consultant Finexpert Consulting. Potrivit acesteia, angajatorul trebuie sa aiba in vedere daca modifica sporul de noapte, pentru ca va trebui sa opereze schimbarile in Revisal intr-un anumit termen. AvocatNet.ro va prezinta in materialul urmator cateva informatii utile de care trebuie sa tineti cont atunci cand introduceti sporul de noapte in Revisal.

Sporul de noapte se introduce in Revisal la sectiunea „salariul”, prin alegerea optiunii „adaugare spor salariu”, a declarat pentru AvocatNet.ro Mirela Banu, consultant Finexpert Consulting.

In functie de precizarile mentionate in contractul de munca sau actul aditional, se inregistreaza fie valoarea sporului, fie procentul sporului de noapte, a adaugat aceasta.

De asemenea, atunci cand se inregistreaza sporul de noapte in Revisal trebuie sa se tina cont si de un anumit termen. Astfel, temenul de introducere si declarare in Revisal a sporului de noapte este reprezentat de data declararii contractului de munca (daca sporul de noapte este prevazut in contract), ne-a spus Mirela Banu.

Daca apar situatii in care sporul de noapte se modifica, atunci aceste schimbari trebuie operate intr-o perioada fixa.

Mai exact, Mirela Banu ne-a explicat ca potrivit HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor orice modificare a cuantumului sporurilor se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara expirarii termenului de 20 de zile de la aparitia modificarilor.

Cu alte cuvinte, angajatorul are termen 19 zile lucratoare de la aparitia modificarii sporului de noapte (daca a fost introdus prin act aditional la contractul de munca) pentru a opera schimbarile in Revisal.

„Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora”, a subliniat consultantul Finexpert Consulting.

In practica, exista situatii in care numarul orelor de noapte variaza de la o luna la alta, iar multi angajatori considera ca sporul de noapte se modifica.

In acest sens, Mirela Banu a precizat ca potrivit procedurii tehnice de intocmire si transmitere a Revisalului, trebuie declarate doar sporurile cu caracter permanent de care salariatul beneficiaza in baza contractului individual de munca, acolo unde acestea sunt evidentiate.

„Sporul de noapte nu poate fi modificat la luna intrucat numarul orelor de noapte variaza de la o luna la alta, situatie in care modificarea sporului este impusa de timpul lucrat in conditiile pentru care se acorda sporul si nu de vointa partilor exprimata intr-un act aditional la contractul individual de munca”, a mai spus aceasta.

Sporurile care nu se inregistreaza in Revisal sunt cele care nu sunt prevazute in contractul individual de munca.

Conform Mirelei Banu, in Revisal se declara doar sporurile prevazute in contractul individual de munca si nu cele acordate in baza Codului muncii sau ale contractului colectiv de munca aplicabil.

Prevederile HG nr. 500/2011 fac referire la elementele prevazute in contractul individual de munca si nu la cele acordate in baza Codului muncii sau ale contractului colectiv de munca aplicabil, a atentionat aceasta.

Sursa: avocatnet.ro

Data aparitiei: 21 noiembrie 2013

Leave a Reply