REVISAL – O noua versiune

De duminică, Inspecția Muncii va pune la dispoziţie o nouă versiune a aplicației informatice a Registrului general de evidență a salariaților (Revisal). În consecință, portalul Reges va fi indisponibil în perioada următoare. Preluam o analiza privind principalele modificări ce sunt aduse programului informatic, printre care se numără și mult așteptata actualizare cu ocupaţiile introduse în ultimii ani în Clasificarea ocupațiilor din România (COR), pe care angajatorii le pot folosi la încheierea contractelor de muncă ale salariaților.
Inspecția Muncii va pune la dispoziţia angajatorilor, începând cu după-amiaza zilei de 17 aprilie, o versiune actualizată a aplicaţiei Revisal, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1105/2011 (ultimul act normativ care a modificat Hotărârea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor), cu ocupaţiile incluse până în prezent în COR.
Lansarea noii versiuni –Revisal 6.0.4 – va fi precedată de o perioadă în care portalul Reges nu va fi funcțional, începând de vineri seară și până duminică după-amiază. „Datorită unor lucrări planificate de mentenanță, portalul pentru depunerea online a registrului în sistemul informativ Reges va fi indisponibil temporar începând cu data de 15.04.2016, ora 20.00, până pe data de 17.04.2016, ora 16.00”, se arată în anunțul Inspecției Muncii.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita avertizează că, luând în considerare activitatea de mentenanţă planificată pe Reges în perioada 15 – 17 aprilie, la nivelul ITM-urilor vor apărea următoarele situații:
- vineri, la ora 14.30, vor fi oprite aplicaţiile de preluare a registrelor la ghişeu. Acestea vor fi reinstalate şi repornite în cursul zilei de duminică, iar de luni activitatea se va desfășura normal;
- vineri, la ora 20.00, portalul Reges pentru depunerea online a registrelor va fi indisponibil temporar. Angajatorii vor putea face depuneri începând de duminică, cel târziu la ora 16.00;
- vineri, la ora 14.30, instanţele de procesare a registrelor vor fi oprite în vederea construirii istoricului. Aceste instanţe vor fi reinstalate şi repornite duminică.
Atenţie! Totodată, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a anunțat că atât versiunea curentă Revisal (5.0.8), cât şi versiunea nouă Revisal (6.0.4) vor funcţiona în paralel cel puțin pentru două luni. Mai precis, în această perioadă vor fi preluate ambele versiuni de registru.
Instalarea noii versiuni, obligatorie de la început pentru anumiți angajatori
Inspecția Muncii precizează că, încă din prima zi în care Revisal va fi actualizat, angajatorii vor trebui să instaleze versiunea 6.0.4 a aplicației sau să își actualizeze aplicația proprie de gestiune a salariaților conform specificațiilor tehnice revizuite la data de 15 martie 2016, în cazul în care există salariați sau contracte care se află în următoarele situații:
- salariaţi cu cetățenia într-una dintre țările Croația, Elveția, Islanda, Lichtenstein sau Norvegia;
- contracte de muncă aflate în starea „Suspendat” pentru unul dintre temeiurile eliminate din nomenclatorul privind temeiurile legale de suspendare: „concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la şapte ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani” sau „pe durata detaşării”.
Concret, potrivit informațiilor oficiale venite din partea Inspecției Muncii, până la conformarea integrală cu specificaţiile tehnice revizuite la data 15 martie 2016, angajatorii care utilizează aplicaţii proprii de gestiune a salariaților şi care, în registrul pe care îl generează, au înregistrate situaţii de tipul celor de mai sus, vor trebui să opereze, în versiunea actuală a soluţiei proprii, următoarele modificări:
- actualizarea nomenclatorului privind naţionalităţile, conform anexei nr. 2 din specificaţiile tehnice aferente versiunii 6.0.4 a aplicaţiei Revisal, prin asocierea, pentru ţările menţionate la punctul (1), a cetăţeniei UESEE în loc de Alta;
- anularea suspendărilor pentru temeiurile specificate la punctul (2), astfel încât contractele afectate să revină la starea anterioară suspendării – activ sau detaşat, după caz.
Reprezentanţii Inspecției Muncii au afirmat că printre modificările aduse aplicației Revisal se numără actualizarea nomenclatorului COR și a nomenclatorului SIRUTA, introducerea posibilității de a înregistra un salariat apatrid, precum și radierea unui salariat. În cele ce urmează, vom prezenta cele mai importante noutăți aduse de versiunea Revisal 6.0.4.
După cinci ani, nomenclatorul COR va fi actualizat
Aplicaţia Revisal a fost actualizată ultima dată în anul 2011, timp în care în legislație au apărut modificări mai multe în domeniul Clasificării ocupațiilor.
Cu alte cuvinte, după cinci ani de așteptare din partea angajatorilor, care nu au putut pune în aplicare niciuna dintre schimbările legislative apărute, aceștia vor putea transmite, începând de duminica aceasta, funcțiile/ocupaţiile contractelor individuale de muncă folosind nomenclatorul COR compatibil ISCO 08, actualizat la nivelul Ordinului Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) nr. 2196/2015 de modificare şi completare a Clasificării ocupaţiilor din România – nivel de ocupaţie (șase caractere), care se află în vigoare din noiembrie 2015 (aceasta a fost, practic, cea mai recentă modificare a COR).
Vă reamintim că, între 2013 și 2014, în COR (nivel de ocupație) au fost introduse peste 100 de ocupații noi, dintre care amintim meseria de „analist informații de firmă” și „manager de proiect în parteneriat public privat”. De asemenea, în primăvara lui 2015 au fost introduse 21 de ocupații, la care s-a adăugat cea de psiholog.
Totodată, în martie 2015, grupa de bază 5314 a fost redenumită din „Paznici” în „Lucrători în servicii private de securitate”, iar ocupațiile „agent de intervenție pază și ordine”, „agent cu atribuții pe linia ordinii și siguranței publice în incinta arenelor sportive” și „șef formație pază și ordine” au fost redenumite „agent de securitate intervenție” (cu același cod 541406), „agent de securitate competiții sportive” (cu același cod 541413), „agent de securitate competiții sportive” (cu același cod 541413), respectiv „șef serviciu pază” (cu același cod 541405).
În toamna anului trecut, în COR au fost introduse șase noi ocupaţii, în timp ce altele cinci au fost mutate în alte grupe de bază. Astfel, în COR au fost adăugate atunci ocupațiile de agent de securitate, conducător câini de serviciu patrulare, consultant nutriționist, operator gestionar loto, operator întreținere corporală, registrator medical în anatomie patologică și tehnician egalitate de șanse. La aceeași dată,cinci ocupații au fost mutate în alte grupe de bază, după cum urmează:
- ocupația „agent conducător câini de serviciu” – din grupa de bază 5414 „Lucrători în servicii private de securitate” în grupa de bază 5419 „Lucrători în servicii de protecție neclasificați în grupele de bază anterioare”;
- ocupația „interpret de limbaj mimico-gestual” – grupa de bază 2266 „Audiologi și specialiști în logopedie” în grupa de bază 5169 „Lucrători în domeniul serviciilor personale neclasificați în grupele de bază anterioare”, se redenumește „lucrător interpret în limbaj mimico-gestual”;
- ocupația „operator control nedistructiv pentru examinare vizuală” din grupa de bază 3257 „ Inspectori în domeniul protecției mediului și sănătății ocupaționale, asimilați”, în grupa de bază 3119 „Tehnicieni în științe inginerești neclasificați în grupele de bază anterioare”;
- ocupația „brigadier silvic” din grupa de bază 2132 „ Consultanți în agricultură, silvicultură și pescuit” în grupa de bază 3143 „Tehnicieni în domeniul silviculturii”;
- ocupația „pădurar” din grupa de bază 2132 „ Consultanți în agricultură, silvicultură și pescuit” în grupa de bază 3143 „Tehnicieni în domeniul silviculturii”.
Concret, după actualizarea portalului Revisal de duminică și până la 1 iulie 2016, angajatorii vor putea transmite funcțiile și ocupațiile contractelor individuale de muncă folosind atât COR compatibil ISCO 08 în conformitate cu prevederile Ordinului MMFPS nr. 1832/2011, cât şi ISCO 08 în conformitate cu prevederile Ordinelor MMFPS de modificare şi completare a COR nr. 177/2012, 150/2013, 2176/2013, 190/2014, 433/2014, 1419/2014, 123/2015, 747/2015, 2196/2015, ale căror prevederi au fost menționate mai sus.
După această dată, însă, va fi acceptat pentru transmiterea registrului de salariați numaiCOR compatibil ISCO 08, actualizat la nivelul Ordinului MMFPSPV nr. 2196/2015.
Un nou tip de act de identitate va fi valabil la înregistrarea în aplicaţie
Noua versiune a aplicaţiei Revisal va da posibilitatea înregistrării salariaţilor români și cu un alt tip de act de identitate. Concret, potrivit informațiilor furnizate de Inspecția Muncii,„pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate care lucrează pentru un angajator român fără a avea un domiciliu pe teritoriul României, a fost adăugat ca element de identificare alt tip de act identitate românesc”.
În același timp, odată cu lansarea noii versiuni Revisal, persoanele care nu au cetățenia niciunui stat vor putea fi înregistrate. Astfel, salariații apatrizi vor putea fi înregistrați cu sau fără drept de ședere în Uniunea Europeană, iar în cazul celor care nu au drept de ședere în UE vor fi cerute detaliile aferente unui salariat cu cetățenie non UE.
O altă noutate introdusă în varianta 6.0.4 a aplicaţiei Revisal va da posibilitatea angajatorilor să poată înregistra cetățenia salariaților la nivelul țării de apartenență,„asocierea categoriei (România, UE sau non-UE) făcându-se pe baza informaţiei privind ţara”, se menționează pe site-ul Inspecției Muncii. Cu alte cuvinte, în momentul în care vor fi completate informațiile referitoare la cetățenia salariatului, valoarea „România” va fi preselectată, în timp ce întregul nomenclator de naţionalităţi va fi prezentat pentru selectare.
În același timp, începând cu versiunea Revisal care va putea fi utilizată de duminică, angajatorii vor trebui să precizeze țara de domiciliu sau de reședință a unui salariat. Similar cu cazul înregistrării salariaților la nivelul țării lor de apartenență, în momentul selectării țării de domiciliu/reședință, angajatorul va putea să selecteze opțiunea aferentă din nomenclatorul de naționalități.
Radierea contractelor și a salariaților, posibilă în noua versiune Revisal
Odată cu implementarea noii aplicaţii Revisal, angajatorii trebuie să știe că vor putea radia contractele salariaților indiferent de starea în care se află. Potrivit Inspecției Muncii, radierea reprezintă ștergerea logică a unui contract de muncă înregistrat eronat pentru un salariat. În paralel, vor fi posibile atât radierea, cât și ștergerea unui salariat înregistrat pentru un angajator. Concret, un salariat va putea fi radiat în două situații:
- în cazul în care nu are înregistrat niciun contract de muncă;
- dacă toate contractele sale au fost în prealabil radiate.
Conform informațiilor oferite de Inspecția Muncii, începând cu noua versiune pentru transmiterea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic, localităţile corespunzătoare adresei angajatorului şi salariatului vor putea fi transmise folosindnomenclatorul SIRUTA (Sistemul Informatic al Registrului Unităților Teritorial-Administrative este o clasificare folosită de Institutul Național de Statistică pentru înregistrarea Unităților administrativ teritoriale), actualizat la nivel de final an 2015.
„Începând cu versiunea curentă, localităţile corespunzătoare adresei angajatorului şi salariaţilor vor putea fi transmise folosind atât nomenclatorul SIRUTA în versiunea actualizată la nivelul Legii nr. 86/2010, cât şi pe cel adus la zi conform legislaţiei SIRUTA, cu ultima modificare introdusă prin Legea nr. 214/2012 şi actualizat la nivel de final an 2015, corespunzător postării pe site-ul Institutului Naţional de Statistică a clasificării SIRUTA – versiunea SIRUTA_AN_2015”, se arată în comunicatul postat de Inspecția Muncii pe site-ul propriu.
Alte două nomenclatoare care vor fi actualizate începând de duminica aceasta suntnomenclatorul de temeiuri de suspendare și nomenclatorul de temeiuri de încetare a unui contract de muncă. Concret, în cazul acestora vor fi adăugate noi situații, în timp ce altele vor fi redenumite și altele vor deveni invalide.
Tot de duminică va fi posibilă înregistrarea în Revisal a prelungirii unei detașări. Astfel, după perioada inițială de cel mult un an, prelungirea va fi posibilă pentru încă șase luni.
De asemenea, schimbarea locului de muncă la o altă entitate a aceluiași angajator, a cărui identitate fiscală este diferită, va putea fi trecută în aplicaţia Revisal.
Sursa: avocatnet.ro
Data aparitiei: 15 aprilie 2016