REVISAL: Majorarea salariului minim pana pe 25 iulie
Salariul minim brut a crescut la 1 iulie de la 850 de lei la 900 de lei, iar acest lucru nu a adus doar cheltuieli in plus pentru angajatori, dar si o obligatie suplimentara. Mai exact, angajatorii, care vor opera aceasta modificare prin incheierea de acte aditionale la contractele de munca, vor trebuie sa transmita majorarea salariului minim in Registrul de Evidenta a Salariatior (Revisal) pana cel tarziu pe 25 iulie. In cazul in care nu indeplinesc aceasta obligatie, atunci angajatorii ar putea fi sanctionati de inspectorii de munca cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei.
Conform HG nr. 871/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, salariul minim pe economie a crescut din 1 iulie, la 900 lei pe luna.
“Incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora”, se mentioneaza in actul normativ citat.
Aceasta este cea de a doua majorare operata de Executiv in acest an, dupa ce la 1 ianuarie salariul minim pe economie a crescut la 850 de lei lunar, de la 800 de lei lunar.
Atentie! Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.
Majorarea salariului minim din 1 iulie presupune cheltuieli suplimentare pentru angajatori. Mai exact, acestia platesc in plus din aceasta luna 64 de lei lunar, pentru fiecare angajat platit cu minimul pe economie.
Mai mult decat atat, angajatorii sunt obligati sa raporteze in Registrul de Evidenta a Salariatior aceasta crestere salariala. Pentru a realiza acest lucru, firmele pot sa intocmeasca un act aditional sau o decizie colectiva, insa legislatia in vigoare este neclara.
Angajatorii trebuie sa intocmeasca acte aditionale pentru fiecare salariat, aceasta fiind solutia cea mai putin riscanta in cazul unui control din partea inspectoratelor teritoriale de munca.
Astfel, nicio modificare in Revisal nu poate fi operata de la sine, ci trebuie sa fie facuta in baza unui document justificativ.
Daca firma are un numar mic de salariati, majorarea salariului ar trebui realizata prin act aditional pentru fiecare salariat incadrat cu salariul minim pe economie. In schimb, daca exista mai multi angajati, documentul justificativ pentru operarea in Revisal poate fi si o decizie colectiva care sa ii includa pe toti angajatii al caror salariu trebuie majorat.
In functie de documentul justificativ pe care firmele il vor intocmi si pe baza carora vor opera modificarile in Revisal, vor trebui sa respecte si un termen limita pentru actualizarea informatiilor in Revisal.
Astfel, daca angajatorii aleg varianta actelor aditionale, atunci modificarea salariului minim in Revisal trebuie inregistrata in Revisal in maximum 19 zile lucratoare, adica pana in 25 iulie 2014, avand in vedere prevederea de la art.17 alin.5 din Codul muncii: „Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca (salariul este unul dintre elementele vizate – n.red) impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii”.
Sursa: avocatnet.ro
Data aparitiei: 21 iulie 2014