Repartizare dividende in cursul exercitiului
Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat o lege prin care patronii si actionarii de firme din Romania vor putea repartiza dividende de pana la 4 ori pe an. In articolul de fata vom vedea cum se face repartizarea si decontarea acestor dividende.
Dividendele sunt distribuite de o persoana juridica catre un participant la capitalul social. Acestea reprezinta distribuiri in bani sau in natura a unor drepturi obtinute ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.
Sunt considerate dividende castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv. Tot dividende sunt si veniturile in bani si in natura distribuite de societatile agricole, cu personalitate juridica, constituite potrivit legislatiei in materie, unui participant la societatea respectiva, ca urmare a detinerii partilor sociale.
In contabilitate, evidentierea repartizarii profitului contabil pe destinatii se efectueaza dupa ce adunarea generala a actionarilor sau a asociatilor aproba situatiile financiare si decide repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii. Potrivit noii propuneri de legi, dupa ce v-a fi aprobata si de presedintele Romaniei, repartizarea dividendelor se va putea realiza de pana la 4 ori pe an.
Castigurile repartizate sub forma de dividende, inclusiv cele obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv, se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final conform articolului 97 alineatul (7) din Codul fiscal.
Atentie! Aceasta cota de impozit se aplica asupra veniturilor din dividende distribuite incepand cu data de 1 ianuarie 2016, indiferent de anul din care provine profitul nerepartizat. Dividendele distribuite in anii precedenti si neridicate trebuiau deja impozitate cu 16% pana la sfarsitul anului in care au fost distribuite.
In cazul sumelor platite cu aceasta destinatie de o persoana juridica romana fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative si organelor administratiei publice care exercita, prin lege, drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului/unitatii administrativ-teritoriale la acea persoana juridica romana NU se calculeaza impozit pe dividende.
Iata care sunt situatiile in care distribuirile nu sunt considerate dividende:
– distribuirea de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, ca urmare a unei operatiuni de majorare a capitalului social, potrivit legii;
– distribuirea efectuata in legatura cu dobandirea/rascumpararea titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica;
– distribuirea in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
– distribuirea in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit legii;
– distribuirea de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant;
– distribuirea de titluri de participare in legatura cu operatiuni de reorganizare, prevazute la art. 32 si 33 din Codul fiscal.
Potrivit art. 67 din Legea nr. 31/1990, alineatul (6): in cazul cesiunilor de parti sociale, persoana careia i se cuvin dividendele distribuite dupa data cesiunii este noul detinator al partilor sociale, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 27 iunie 2018