Monografie contabila: Reducere pentru defecte calitative

Monografie contabila: Reducere pentru defecte calitative

Avem situatia in care s-au livrat bunuri catre un beneficiar. Ulterior s-a constatat ca aceste bunuri au avut cateva defectiuni care au fost remediate de catre beneficiar. Beneficiarul a calculat neconformitati pentru care asteapta sa ii fie intocmita factura, conform anexelor de constatare.

Cum se fac inregistrarile contabile pentru aceste operatiuni? Ce cont contabil se va folosi pentru a intocmi factura de neconformitati?

Situatia contabila privind neconformitatile calitative constatate se rezolva prin emiterea unei facturi de rabat, potrivit pct. 76 alin. (7) lit. a) din OMFP 1802/2014. Aceasta este o reducere comerciala si se inregistreaza in contabilitate distinct, dupa facturarea initiala.

Din punctul de vedere al TVA, reducerile de pret diminueaza baza impozabila a TVA conform art. 138 lit. c) din Codul fiscal. Practic, societatea dumneavoastra va emite o factura cu semnul minus (stornare) a valorii initiale reprezentand reducerea de pret generata pentru defectele calitative.

Inregistrari contabile:

709 „Reduceri comerciale acordate” = 4111 „Clienti” cu suma aferenta reducerii;

4111 „Clienti” = 4427 „TVA colectata”/ 4428 „TVA neexigibila” in functie de sistemul de TVA aplicat, cu suma in rosu (storno TVA).

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 14 octombrie 2015

Leave a Reply