Monografie contabila: Marfa deteriorata

Monografie contabila: Marfa deteriorata

Avem o societate care are in stoc marfuri deteriorate in proportie de 70% in suma de 8.276 lei. Vom stabili astfel care este tratamentul fiscal si  contabil conform Codului fiscal din 2016, precum si ce documente se intocmesc la scaderea din gestiune.

Din punct de vedere fiscal, art.25 alin.(4) lit.c) din Legea nr.227/2015 privind Noul Cod fiscal mentioneaza urmatoarele:

„Urmatoarele  cheltuieli nu sunt deductibile:
c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII. Aceste cheltuieli sunt deductibile pentru cazul in care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii/conditii:
1. au fost distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;

2. au fost incheiate contracte de asigurare;
3. au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii
4. au termen de valabilitate/expirare depasit, potrivit legii.”

Norme metodologice:

„(3) In sensul art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal, conditia referitoare la distrugerea stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile se considera indeplinita atat in situatia in care distrugerea se efectueaza prin mijloace proprii, cat si in cazul in care stocurile sau mijloacele fixe amortizabile sunt predate catre unitati specializate.”

Astfel,cheltuielile privind scaderea din gestiune a marfurilor deteriorate sunt nedeductibile, daca nu se incadreaza in situatiile/conditiile enumerate mai sus.

Din punct de vedere  contabil, scaderea din gestiune a marfurilor deteriorate se inregistreaza astfel:

607 = 371
„Cheltuieli privind marfurile” „Marfuri”

Si
635 = 4427
„Cheltuieli cu alte impozite, „TVA colectata”
taxe si varsaminte asimilate”

Si in acest caz, este nedeductibila si suma integistrata in contul 635 „Cheltuieli cu alte  taxe, impozite si varsaminte asimilate.

Pentru scoaterea din evidenta a bunurilor expirate se poate intocmi Bon de consum (Cod 14-3-4A) si Proces-Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (cod 14-2-3/aA.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 03 iunie 2016

 

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor