Monografie contabila: Facturare sconturi
Avem situatia in care se emite o factura de reducere financiara (scont) catre un client care plateste facturi inainte de scadenta. Vom vedea astfel daca aceasta factura trebuie sa contina TVA, precum si cum va arata monografia contabila.
Potrivit art. 286 alin. (4) lit. a) cu normele metodologice de aplicare, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei, nu se includ in baza de impozitare daca nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrari.
Potrivit art. 287 lit. c), in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor, baza de impozitare se reduce.
Potrivit punctului 77 din OMFP 1802/2014 privind reglementarile contabile, sconturile sunt reducerile financiare care sunt acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 „Venituri din sconturi obtinute”). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 „Cheltuieli privind sconturile acordate”).
Astfel, monografia contabila a scontului acordat va genera inregistrarile:
667 = 4111
si ajunstarea tva:
4111 = 4427 suma in rosu
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 02 august 2016