Monografie contabila: Executare silita
Prin urmatorul studiu de caz, ilustram intocmirea unei monografii contabile in legatura cu executarea silita a companiei ca urmare a neplatii rovinietei. Mai exact, din totalul de 1955,83 lei ce au fost achitati catre Executorul Judecatoresc, s-a primit factura de la acesta pentru suma de 303,21 lei (valoare cu TVA), reprezentand onorariu si cheltuieli.
Pentru sumele de 1358,22 lei (tarif despagubire ) si 294,40 lei (cheltuieli executare silita) nu s-a primit factura.
Cum va arata monografia contabila pentru aceasta speta? Cheltuielile efectuate sunt deductibile la calculul impozitului pe profit?
Cheltuielile deductibile la calculul profitului impozabil sunt definite de art. 21 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, sunt considerate cheltuieli deductibile numai acelea care sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si cele care sunt prevazute in alte reglementari legale in vigoare.
La pct. 23 lit. d) din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 21 din Codul fiscal se stipuleaza ca: „dobanzile, penalitatile si daunele-interese, stabilite in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane rezidente/nerezidente sunt cheltuieli deductibile pe masura inregistrarii lor;”
Asadar, cheltuielile de judecata si de executare silita platite in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane rezidente/nerezidente sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.
Avand in vedere ca aceste cheltuielile de executare silita nu privesc un contract economic, acestea nu sunt deductibile.
Penalitatile se includ in categoria altor cheltuieli de exploatare si se inregistreaza cu ajutorul contului 6581 – „Despagubiri, amenzi si penalitati” prin formula contabila:
6581 = 401/5121
„Despagubiri, amenzi si penalitati” „Furnizori de imobilizari”/
„Conturi la banci in lei”
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 28 iulie 2015