Monografie contabila: Echipament de protectie

Monografie contabila: Echipament de protectie

Nenumarate societati au de intocmit monografii contabile care privesc introducerea in contabilitate a obiectelor considerate ca facand parte din echipamentul de protectie. In situatia in care angajatorul doreste sa suplimenteze unele astfel de echipamente pentru angajati, vom stabili in ce masura exista limite ale sumelor care vor fi cheltuite pentru aceste materiale, cum se impoziteaza si cum se intocmeste monografia contabila.

Cheltuiala cu echipamentele de protectie este deductibila fiscal, conform art.21 alin.1 lit.b din Codul fiscal, fiind neimpozabile la salariat conform art.55 alin.4 lit.e din Codul fiscal.

Art. 3 alin. (1) din HG 1048/2006 prevede ca in sensul prezentei hotarari, prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.

Alin. (2) mentioneaza ca sunt excluse din definitia cuprinsa la alin. (1):

a) imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii de ordine publica;
d) echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoaparare sau de descurajare;
g) dispozitivele purtabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi.

In concluzie, la acest moment nu exista un act normativ special care sa reglementeze echipamentul de lucru, precum si valoarea acestuia.

Intra sub incidenta acestei prevederi cheltuielile efectuate in acest scop, in conditiile in care specificul activitatii desfasurate se incadreaza in domeniile pentru care se impune respectarea normelor de protectie a muncii, stabilite conform legislatiei in materie, potrivit pct. 25 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Din punct de vedere contabil, deoarece echipamentele de protectia a muncii au o valoare sub limita de 2500 lei si durata de folosinta sub un an, acestea sunt considerate obiecte de inventar.

* Inregistrarea achizitiei echipamentelor de protectia a muncii:

303  „Materiale de natura obiectelor de inventar” = 401 „Furnizori”
4426 „TVA deductibila”  = 401 „Furnizori”

* Inregistrarea achitarii catre furnizor a echipamentelor de protectie a muncii:

401 „Furnizori” = 5121 „Conturi la banci in lei”

* Inregistrarea echipamentelor de protectie a muncii date in folosinta:

603 „Cheltuieli privind materialele = 303 „Materiale de natura obiectelor de inventar”
de natura obiectelor de inventar”

Extracontabil, evidenta echipamentelor se tine cu ajutorul contului 8035 „Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta”.

In debitul contului 8035 „Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta” se inregistreaza valoarea stocurilor de natura obiectelor de inventar date in folosinta, iar in credit, aceleasi stocuri, in momentul scoaterii din evidenta.

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 13 martie 2014

Leave a Reply