Monografie contabila: Comert online in afara Romaniei

Monografie contabila: Comert online in afara Romaniei

Avem o firma cu sediul social in Romania, microintreprindere si neplatitoare de TVA, care are drept obiect de activitate comertul online. Cumpara produse finite din alt stat non-UE si le transfera intr-un depozit din SUA, administrat de o firma. Aceasta firma gestioneaza online, in SUA, comenzile si incasarile lor. Incasarea se face exclusiv cu cardul in momentul operarii comenzii. Vom vedea cum se poate organiza contabilitatea in Romania din momentul cumpararii pana in momentul vanzarii produsului.

Achizitia marfurilor in baza facturilor primite de la furnizori se va inregistra in conturi de stocuri:
371 = 401

Potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul 1802/2014, cu ajutorul contului 357 „Marfuri aflate la terti” se tine evidenta stocurilor de marfurilor trimise la terti, in custodie.

Astfel, transferul marfurilor in depozitul din SUA (administrat de alta societate), in baza contractului incheiat intre parti:
357 = 371

Oricare ar fi denumirea contractului, acesta trebuie sa fie intocmit in concordanta cu realitatea economica. Deci din contract ar trebui sa reiasa si faptul ca marfurile sunt preluate in custodie de societatea din SUA.

Pentru livrarile de bunuri efectuate, persoana impozabila trebuie sa emita o factura conform art. 319 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal. Chiar daca firma din SUA gestioneaza comenzile, societatea dumneavoastra vinde produsele clientilor. Prin urmare, pentru vanzarile catre clienti se vor intocmi facturi, conform comenzilor/situatiilor de livrari:
4111 = 707

Ati mentionat ca societatea din SUA gestioneaza comenzile si incasarile aferente. Voi prespune ca incasarile nu se efectueaza direct in contul societatii dumneavoastra, ci in contul societatii din SUA care administreaza acele incasari.

Incasarea clientilor, potrivit situatiei prezentate de societatea din SUA:
461 = 4111

Pentru serviciile prestate, societate din SUA va emite factura:
628 = 401

Se compenseaza valoarea produselor de incasat cu valoarea facturii primite:
401 = 461

Incasati diferenta:
5124 = 461

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 21 decembrie 2017

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor