Monografie contabila: Coeficientul K

Monografie contabila: Coeficientul K

Coeficientului de repartizare K este un raport intre adaosul comercial si valoarea stocului de marfuri, aratand care este ponderea adaosului comercial in valoarea marfurilor. Coeficientul se aplica asupra veniturilor obtinute din vanzarea marfurilor si rezulta adaosul comercial aferent marfii vandute (indica ce procent din venitul obtinut reprezinta adaos comercial).

Potrivit Ordinului nr. 1802/2014, diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului.

Repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient care se calculează astfel:

Acest coeficient se înmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.

La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu vor include TVA neexigibila.

Monografie:

  • Descarcarea de gestiune a marfurilor vandute, tinandu-se cont de coeficientul K de repartizare a adaosului calculat pentru fiecare luna:

% = 371

607

378

4428

  • Pentru descarcarea gestiunii este necesar a se calcula adaosul marfurilor vandute. Acest adaos se calculeaza cu ajutorul coeficientului K:

K = (Si 378 + Rc 378) / [ (Si 371 – Si 4428) + (Rd 371 – Rc 4428) ]

Coeficientul K se inmnulteste cu valoarea marfurilor vandute din care s-a scazut cota aferenta TVA, adica rulajul lunar al contului 707.

Adaosul comercial = K * Rulajul lunar al contului 707

Astfel, costul marfurilor vandute va fi:

cost = rulaj lunar al contului 707 – adaos comercial

Rulajul lunar al contului 707 se refera doar la veniturile din vanzarea marfurilor cu amanuntul.

Sursa: contzilla.ro

Data aparitiei: 15 mai 2019

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor