Monografie contabila: Cheltuieli de judecata

Monografie contabila: Cheltuieli de judecata

Discutam despre situatia in care in urma cu 8 ani s-a livrat unui client un aparat care la scurt timp s-a defectat. Valoarea aparatului a fost 2521 euro + 479 euro (TVA 19%) – facturat in lei la cursul zilei. A fost reparat in garantie dupa care s-a defectat din nou.

Firma a refuzat sa restituie contravaloarea aparatului si clientul a actionat firma in judecata.
Procesul s-a finalizat luna aceasta si firma este obligata sa achite 3.000 euro + 30.959,78 lei cheltuielide judecata (3.472 lei onorariu avocat + 3.694 lei onorariu executor + 23.793,78 lei alte cheltuieli de judecata).

Ce inregistrari contabile se fac si care va fi monografia contabila?

Se face ajustare de TVA in acest caz?

Cheltuielile deductibile la calculul profitului impozabil sunt definite de art. 21 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, sunt considerate cheltuieli deductibile numai acelea care sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si cele care sunt prevazute in alte reglementari legale in vigoare.

La pct. 23 lit. d) din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 21 din Codul fiscal se stipuleaza ca: „dobanzile, penalitatile si daunele-interese, stabilite in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane rezidente/nerezidente sunt cheltuieli deductibile pe masura inregistrarii lor;”

Asadar, cheltuielile de judecata si de executare silita platite in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane rezidente/nerezidente sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Daca aceste cheltuieli, nu privesc un contract economic, acestea nu sunt deductibile.

Despagubirile se includ in categoria altor cheltuieli de exploatare si se inregistreaza cu ajutorul contului 6581 – „Despagubiri, amenzi si penalitati” prin formula contabila:

6581 = 401/5121

„Despagubiri, amenzi si penalitati” „Furnizori”/”Conturi la banci in lei”

Nu se face ajustare a TVA, pentru cheltuielile efectuate, reprezentand cheltuielile de judecata si de executare silita de plata.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 13 octombrie 2015

Leave a Reply