Monografie contabila: Bunuri vandute prin restaurant

Monografie contabila: Bunuri vandute prin restaurant

Avem un restaurant care vinde marfuri, cat si produse proprii. Care vor fi documentele si inregistrarile contabile corecte pentru evidenta stocurilor, a preparatelor, vanzarilor, a descarcarii de gesitune etc.?

Este posibil (si in baza carui temei legal) ca marfurile sa fie evidentiate la pretul de intrare, fara a se inregistra adaos comercial si TVA neexigibil?

Raspuns:
Pentru activitatea de restaurant pot fi efectuate urmatoarele inregistrari contabile:
achizitia materiilor prime (carne, oua, faina, legume, fructe, etc.) si a materialelor consumabile (ulei, condimente, zahar,….) care se prelucreaza si intra in retete:

% = 401

301

302

4426

achizitia marfurilor care nu se prelucreaza, de exemplu bauturile, ciocolata, tigarile care se vand la bar:

% = 401
371

381

4426

Asa cum se poate constata, marfurile pot fi inregistrate la pret de intrare, fara formarea pretului de vanzare cu amanuntul la momentul receptie. Astfel, pentru determinarea costului marfurilor vandute, metoda pretului cu amanuntul se utilizeaza numai in cazul comertulului cu amanuntul. Acest aspect este reglementat in mod expres prin O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, la pct. 286 alin. (1) „In functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntu.”.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la sectiunea 1.2 „Definitii” pct. 7 care defineste cost de productie drept pretul de achizitie al materiilor prime si al materialelor consumabile si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului in cauza. Prin natura activitatii desfasurate, intr-un restaurant se realizeaza prestari de servicii de alimentatie publica, caz in care, in costul serviciilor, se include:

– valoarea manoperei si a celorlalte costuri aferente personalului angajat;
– regii;
– servicii prestate de terti (servicii paza.

Modul de determinare a costurilor, este reglementat, de asemenea, la pct. 7 mentionat anterior, dupa cum urmeaza:

„In masura in care prestatorii de servicii au stocuri, ei le evalueaza la costurile lor de productie. Aceste costuri constau, in primul rand, in manopera si in alte costuri legate de personalul direct angajat in furnizarea serviciilor, inclusiv personalul insarcinat cu supravegherea, precum si in cheltuielile de regie de atribuit. Manopera si alte costuri legate de vanzare si de personalul angajat in administratia generala nu se includ, ci sunt recunoscute drept cheltuieli in perioada in care sunt suportate. Costul stocurilor unui prestator de servicii nu include marjele de profit sau cheltuielile de regie neatribuibile, care sunt adesea incorporate in preturile facturate de prestatorii de servicii.

In costul de productie al bunului se include o proportie rezonabila din cheltuielile de regie fixe sau variabile atribuibile indirect bunului in cauza, in masura in care acestea se refera la perioada de productie. Includerea in costul stocurilor a regiilor generale poate fi adecvata in masura in care reprezinta costuri suportate pentru a aduce stocurile in locul si forma dorite.”.

La vanzarea produselor sunt efectuate urmatoarele inregistrari contabile:

– vanzarea efectiva:
4111 = %

701 – produse finite finite

707 – marfuri neprelucrarte

4427 – tva

– obtinerea de produse finite in baza retelor utilizate:

345=711

– descarcarea gestiunii de produse finite vandute:

711=345

Pentru materiile prime si materialele consumate se utilizeaza bonul de consum, specific productiei. Pentru justificarea consumului de materii prime si materiale se recomanda intocmirea de retetare standard, pe gramaje, aferente consumului specific fiecarei portii de friptura, ciorba, garnitura, salata etc.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 31 iulie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor