Monografie contabila: Achizitie unitati de fond

Monografie contabila: Achizitie unitati de fond

Avem  o societate care detine intr-o tara UE un cont in valuta (euro) deschis in cursul anului 2015. Conducerea societatii decide in luna februarie ca lichiditatile detinute in acest cont sa fie investite in intregime in unitati de fond la un fond de investitii din Germania. Vom vedea cum se inregistreaza aceasta achizitie si daca e necesar ca firma sa evalueze titlurile la fiecare final de luna ca urmare a modificarilor cursului valutar.

De asemenea, stabilim daca e necesar sa se inregistreze la fiecare final de luna cresterea/escresterea valorii de piata, precum si, in cazul rascumpararii unitatilor de fond de catre emitent la o valoare mai mare decat cea de achizitie, cum trebuie tratat din punct de vedere fiscal acest castig. In plus, vom vedea daca sunt necesare notificari catre BNR sau alte organisme din Romania sau din statul in care este localizat fondul de investitii.

La finele lunii se evalueaza elementele monetare in valuta sau in lei cu plata in functie de cursul unei valute. Prin elemente monetare se intelege disponibilitatile banesti si activele/datoriile de primit/de platit in sume fixe sau determinabile. Caracteristica esentiala a unui element monetar este dreptul de a primi sau obligatia de a plati un numar fix sau determinabil de unitati monetare. Caracteristica esentiala a unui element nemonetar este absenta unui drept de a primi (sau a unei obligatii de a furniza) un numar fix sau determinabil de unitati monetare.

Elementele nemonetare achizitionate cu plata in valuta si inregistrate la cost istoric (imobilizari, stocuri) trebuie prezentate in situatiile financiare anuale utilizand cursul de schimb valutar de la data efectuarii tranzactiei. Potrivit pct. 295 din OMFP 1802/2014 la intrarea in entitate, investitiile pe termen scurt se evalueaza la costul de achizitie sau la valoarea stabilita potrivit contractelor.

Achizitia titlurilor
508 = 5124

Nu se evalueaza lunar, nefiind element monetar.

La finele exercitiului financiar cu ocazia inventarierii titlurile pe termen scurt (actiuni si alte investitii financiare) admise la tranzactionare pe o piata reglementata se evalueaza la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzactionare, iar cele netranzactionate la costul istoric mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.

Pct. 297 prevede ca pentru deprecierea investitiilor detinute ca active circulante, la sfarsitul exercitiului financiar, cu ocazia inventarierii, se recunosc ajustari pentru pierdere de valoare, inregistrate pe seama cheltuielilor.

La sfarsitul fiecarui exercitiu financiar, ajustarile pentru pierderile de valoare inregistrate se suplimenteaza, se diminueaza sau se anuleaza, dupa caz. La iesirea din entitate a investitiilor pe termen scurt, eventualele ajustari pentru pierdere de valoare se anuleaza.
Titlurile admise la tranzactionare pe o piata reglementata se evalueaza la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzactionare.

Pentru titlurile care nu sunt admise la tranzactionare se inregistreaza deprecieri in cazul in care valoarea de inventar este mai mica decat valoarea contabila (de achizitie)

In cazul rascumpararii, la o valoare mai mare decat cea de achizitie, se inregistreaza
5124 = %
508 – valoarea de achizitie (cost istoric)
764 – diferenta favorabila

Iar in cazul in care valoarea de rascumparare este mai mica decat costul de achizitie:

% = 508 – valoarea de achizitie (cost istoric)
5124 – valoarea de vanzare
764 – diferenta nefavorabila

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 14 martie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor