Monografie contabila: Achizitie bunuri second-hand

Monografie contabila: Achizitie bunuri second-hand

O societate neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe microintreprinderi, are ca obiect de activitate vanzare de marfa second-hand. Marfa se achizitioneaza dintr-un depozit din Romania.

Cum gestionam achizitia de produse second-hand? Cum facem inregistrarile contabile pentru activitatea de second-hand? Cum se inregistreaza reducerea comerciala si ce documente se intocmesc cand facem reducere de pret la marfa second-hand? Ce documente primare se intocmesc?

Receptia marfurilor se face in baza facturilor primite de la furnizor, indiferent de sursa de provenienta.

Receptia marfurilor se poate face in kg sau in bucati, in functie de cum vinde magazinul. Pentru transformarea marfurilor din Kg in bucati se intocmeste un proces-verbal la receptia marfii in care se inscrie numarul de bucati, pe sortimente (bluze, fuste, etc).
Pe baza facturii si a procesului verbal se intocmeste NIR, in care se inscrie numarul de bucati rezultate, pretul de achizitie si pretul de vanzare pe bucata stabilit.

La acordarea reducerilor ulterioare de pret se tine seama de prevederile OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata si ale HG 333/ pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.

Conform prevederilor actelor mentionate mai sus este interzisa vanzarea in pierdere, cu exceptia: vanzarilor de lichidare, vanzari de soldare, vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica, vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale, vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute, vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate, vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential, vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat.

Aceste tipuri de vanzari presupun proceduri specifice de notificare.

Vanzarile cu pret redus, atunci cand consumatorii sunt anuntati despre o reducere de preturi care comporta o comparatie exprimata in cifre, sunt supuse urmatoarelor reguli de fixare si publicitate a preturilor:

Orice comerciant care anunta o reducere de pret trebuie sa o raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vanzare pentru produse sau servicii identice. Pretul redus trebuie sa fie inferior pretului de referinta. Pretul de referinta reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de data aplicarii pretului redus.

Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice:

– fie prin mentionarea noului pret langa pretul anterior, barat;
– fie prin mentiunile „pret nou”, „pret vechi” langa sumele corespunzatoare;
– fie prin mentionarea procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat.

Toate documentele justificative legale care atesta veridicitatea pretului de referinta trebuie sa fie pastrate pentru a putea fi prezentate ori de cate ori este nevoie organelor de control abilitate.
Orice anunt de reducere de preturi ce nu corespunde reducerii practicate efectiv in raport cu pretul de referinta este considerat o forma de publicitate inselatoare si este sanctionat conform reglementarilor legale in vigoare.

Se pot practica discounturi de pret, fara notificare prealabila, cu conditia ca pretul de vanzare sa nu fie mai mic decat costul de achizitie si cu respectarea conditiilor enumerate mai sus.
La reducerea de pret se intocmeste o lista de inventariere cu produsele existente in stoc in care se inscrie atat pretul de vanzare vechi cat si pretul de vanzare nou.

Inregistrarea in contabilitate:

Achizitie marfa din tara
371 = 401
Marfuri Furnizori

– Inregistrare adaos comercial
371 = 378
Marfuri Diferente de pret la marfuri

– Inregistrare discount marfuri in rosu ( cu diferenta de pret rezultata in urma aplicarii discountului)
371 = 378
Marfuri Diferente de pret la marfuri

– Vanzare pe baza bonului emis de casa de marcat
5311 = 707
Casa in lei Venituri din vanzarea marfurilor

– Descarcarea gestiunii

607 = 371 –pret de achizitie
Cheltuieli privind marfurile Marfuri

378 = 371 – adaos comercial
Diferente de pret la marfuri Marfuri

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 12 mai 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor