Licente vs Programe informatice

Licente vs Programe informatice

Avem un contract de licente software, prin care se acorda dreptul de utilizare a unui soft logistic, instalat pe serverul firmei cu un pret de 35.000 euro. Vom vedea daca din punct de vedere contabil sunt tratate drept „licente” cont 205 sau drept „programe informatice” cont 208, precum si daca din punct de vedere fiscal se poate beneficia de scutirea de impozit a profitului reinvestit conform art. 22 din Codul fiscal.

Avand in vedere ca societatea cumpara doar dreptul de utilizare a soft-ului, nu si codul sursa astfel incat sa poata opera modificari, atunci se va receptiona o licenta si nu un program informatic. Astfel se va utiliza contul 205.

Conform art. 22, alin. (1) din Codul fiscal se poate beneficia de scutirea de impozit pe profitul reinvestit in programe informatice:

„(1) Profitul investit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, precum si in programe informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.”

Normele metodologice precizeaza:

„11. (1) In aplicarea prevederilor art. 22 alin. (1) din Codul fiscal, pentru profitul investit in calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, precum si in programe informatice, scutirea de impozit se aplica pentru cele produse si/sau achizitionate si puse in functiune in perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2016 inclusiv.”

Deoarece scutirea se aplica pentru profitul reinvestit in programe informatice si nu in dreptul de utilizare a unor programe informatice (licente), societatea nu o sa beneficieze de aceasta scutire.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 15 martie 2016

Leave a Reply