Inca o zi libera – ziua pentru ingrijirea sanatatii copilului

Inca o zi libera – ziua pentru ingrijirea sanatatii copilului

Potrivit Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului, publicata in Monitorul Oficial nr. 496 din 3 iulie 2014 in scopul de a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sanatate a copilului – s-a prevazut o zi libera fara plata. Absenta inregistrata cu acest prilej nu va constitui asadar o absenta nemotivata.

Titularii dreptului la liber sunt parintii, respectiv reprezentantii legali ai copilului, asigurati in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat. Ei au dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului.

De remarcat ca aceasta zi libera nu se acorda in cazul in care copilul este efectiv bolnav, ipoteza in care parintele ar putea beneficia, spre exemplu, de un concediu platit pentru ingrijirea copilului bolnav (daca sunt indeplinite conditiile legale). Dimpotriva, aceasta zi libera se acorda in baza unei cereri depuse cu 15 zile inainte, si nu este platita.
 
Angajatorul nu plateste drepturile salariale aferente zilei libere.
 
Sunt considerati copii minori aflati in ingrijirea si intretinerea parintilor sau a reprezentantilor legali cei cu varste cuprinse intre 0-18 ani.
 
Ziua libera se acorda la cererea unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care sa rezulte controlul medical efectuat.

Cererea parintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic si va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere ca in anul respectiv celalalt parinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucratoare libera si nici nu o va solicita.
 
In cazul in care, in urma unor verificari efectuate de catre angajator, se constata ca ambii parinti au solicitat liberul contrar legii, va fi anulata posibilitatea ulterioara de a mai beneficia, vreodata, de prevederile legii.
 
Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acorda tot o zi lucratoare libera pe an, pentru ingrijirea sanatatii copiilor, ca si in cazul unui singur copil.

Pentru familiile sau persoanele cu 3 sau mai multi copii se acorda doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.

In cazul in care niciunul dintre parinti, respectiv dintre reprezentantii legali ai copilului nu va solicita ziua lucratoare libera, aceasta nu se va reporta in anul viitor calendaristic.
 
Angajatorii sunt obligati sa acorde ziua lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. In cazul mai multor cereri simultane din partea angajatilor pentru acordarea liberului, care depasesc 5% din numarul total de angajati, angajatorul va programa, prin rotatie, zilele lucratoare libere, astfel incat sa nu ii fie afectata activitatea.

Nerespectarea de catre angajatori a prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza de catre Inspectia Muncii cu amenda cuprinsa intre 500 si 1.500 lei.
 
Prevederile prezentei legi se aplica atat angajatorilor publici, cat si celor privati.

Sursa: legislatiamuncii.ro

Data aparitiei: 05 august 2014

Leave a Reply