Documentar privind taxa radio-tv

Documentar privind taxa radio-tv

In ultimii cinci ani, mai multe firme au reusit sa obtina, in instanta, anularea taxei radio-TV si sa modifice unul dintre actele normative care reglementeaza plata acestei taxe. Totusi, majoritatea persoanelor juridice trebuie sa o achite in continuare, fapt care le nemultumeste pe multe dintre acestea, in conditiile in care nu beneficiaza de asemenea servicii. Conform avocatilor, contribuabilii care nu utilizeaza serviciile de radio si televiziune au la dispozitie o singura solutie pentru a nu plati taxa radio-TV.

Taxele pentru serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune au fost instituite deLegea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.

In alineatele (2) si (3) ale articolului 40 din Legea 41/1994 se prevede ca obligatia de plata a celor doua taxe o au persoanele fizice si cele juridice care au calitatea de beneficiari ai acestor servicii.

In plus, persoanele juridice sunt obligate sa achite taxa radio prin HG nr. 977/2003 si pe cea de televiziune prin HG nr. 978/2003.

Aceste acte administrative de executare au stabilit in art. 3 alineatul (1), pentru microintreprinderi, si alineatul (2), pentru celelalte persoane juridice, ca taxele pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune trebuie platite de toate persoanele juridice, indiferent daca detin sau nu calitatea de beneficiar” AvocatNet.ro.

Atentie! Persoanele juridice trebuie sa achite aceste taxe pentru sediul social, conform HG nr. 977/2003 si HG nr. 978/2003.

Valoarea acestor taxe pentru persoanele juridice are urmatorul cuantum:

 • Taxa radio:
  • persoane juridice fara salariati, 2,5 lei/luna;
  • microintreprinteri, 10 lei/luna;
  • persoane juridice cu sediul in Romania, inclusiv filialele acestora, sucursalele si celelalte subunitati ale lor fara personalitate juridica, sucursalele sau reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine, 30 lei/luna;
 • Taxa TV:
  • persoane juridice fara salariati, 4 lei/luna;
  • microintreprinterile, 15 lei/luna;
  • persoane juridice cu sediul in Romania, inclusiv filialele acestora, sucursalele si celelalte subunitati ale lor fara personalitate juridica, sucursalele sau reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine, 50 lei/luna;
  • persoanele juridice – societati turistice, pentru fiecare camera, 7,7 lei/luna.

Atentie! Pentru persoanele fizice, valoarea taxei radio-TV este de 6,5 lei.

De asemenea, cele doua taxe trebuie platite lunar, fiind incluse in factura de energie electrica.

In ceea ce priveste modul de plata, societatile de furnizare a energiei electrice actioneaza in calitate de mandatari ai societatilor publice de radiodifuziune si televiziune.

Taxa radio a fost modificata in urma unei decizii ICCJ

De cele mai multe ori, persoanele juridice sunt nemultumite de obligativitatea de a plati taxa radio-TV, pentru ca este un serviciu pe care nu il doresc si de care nu se folosesc. In aceste conditii, mai multe persoanele juridice au introdus actiuni in instanta, in ultimii cinci ani, obtinand anularea celor doua taxe.

O prima anualare a taxei radio-TV a fost obtinuta prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 2102/2009, care a fost reconfirmata prin Decizia ICCJ nr. 607/2011. Mai exact, firma Kart Construct a obtinut anularea taxei radio-TV, la Curtea de Apel Cluj, deoarece lipseste sintagma de „beneficiar” din HG nr. 977/2003 si HG nr. 978/2003. Confirmarea deciziei Curtii din Cluj a facut-o ICCJ prin Decizia nr. 2102/2009.

Ulterior, a doua zi dupa publicarea deciziei ICCJ, pe 10 aprilie 2009, Guvernul a modificat HG nr. 977/2003 privind taxa radio, prin HG nr. 1012/2009. Mai exact, incepand cu data de 9 aprilie 2009, au fost modificate, prevederile cuprinse in articolul 3, alineatul 1 din HG nr. 977/2003, eliminandu-se obligativitatea de plata a taxei radio pentru microintreprinderile suspendate. In schimb, autoritatile au pastrat aceleasi prevederi in HG nr. 978/2003, care se refera la taxa TV.

Totusi, fata de aceasta decizie a ICCJ Guvernul Romaniei si SRR au facut recurs, care a fost respins de ICCJ, prin Decizia nr. 607/2011.

Nulitatea partiala a Hotararilor de Guvern are ca si consecinta ca persoanele juridice nu datoreaza taxa radio sau TV, indiferent de aspectul daca detin sau nu TV. Atentie ca microintreprinderile (n.red. – cele active) raman obligate la plata„,  AvocatNet.ro.

Atentie! In aceeasi perioada, o solutie asemanatoare a obtinut in ceea ce priveste taxa radio-TV si WEB Consult, prin Decizia ICCJ nr. 2103/2009, dar care nu a modificat HG nr 977/2003, deoarece HG-ul fusese deja schimbata, ca urmare a Deciziei ICCJ nr. 2102/2009.

In conditiile in care au fost emise cele doua Decizii ale ICCJ, taxa radio – TV nu mai este obligatorie pentru persoanele juridice, decat daca ele beneficiaza de serviciile respective.

Instanta a retinut ca persoanele juridice vor fi obligate la plata taxelor radio – TV numai daca detin calitatea de beneficiari ai acestor servicii, astfel cum se mentioneaza expres in art. 40 alin. 3 din Legea 41/1994.

Interpretarea cuvantului beneficiar se poate face doar in sensul comun, referindu-se la o persoana care beneficiaza de ceva. Per a contrario, in masura in care o persoana juridica nu beneficiaza de serviciile publice de radio si televiziune, ea nu va trebui sa achite nici taxele aferente acestora„, avocatNET.ro.

Si taxa TV a fost anulata printr-o Decizie ICCJ 

S-a obtinut in numele firmei DR din Cluj-Napoca, anularea taxei TV, prin Decizia ICCJ nr. 3131/2011, din 31 mai 2011, dupa ce a dat in judecata Guvernul Romaniei si Societatea Romana de Televiziune (SRTv). In plus, in aceasta speta, s-a obtinut anularea taxei pentru toate persoanele juridice, inclusiv pentru microintreprinderi. De asemenea, cele doua institutii publice au fost obligate sa achite cheltuieli de judecata in valoare de 2.500 de lei.

Atentie! Ca urmare a Deciziei ICCJ nr. 3131/2011, comparativ cu ceea ce s-a intamplat la taxa radio, care a fost modificata dupa o decizie a Inaltei Curti, prevederile HG nr. 978/2003 privind taxa TV au ramas la fel. In aceste conditii, persoanele juridice vor scapa de achitarea taxei TV doar daca dau in judecata SRTv si invoca Decizia ICCJ nr. 3131/2011.

In ciuda deciziei ICCJ, SRTv a continuat sa emita facturi catre DR. In aceste conditii, pentru a nu mai plati taxa TV, DR a dat in judecata SRTv, solicitand sa ii fie stornate facturile emise dupa Decizia ICCJ si nici sa nu-i mai fie emise noi facturi.

Speta aceasta s-a judecat la Curtea de Apel Oradea, care, pe 27 iunie 2012, a dat o sentinta favorabila DR. Mai exact, Curtea din Oradea a decis ca facturile emise catre DR sa fie stornate pentru taxa TV, incepand cu data de 31 mai 2011, cand a fost data Decizia ICCJ nr. 3131/2011. In plus, de la data cand s-a dat sentinta Curtii din Oradea, respectiv din 27 iunie 2012, SRTv a fost obligata sa nu mai emita niciun fel de facturi catre DR.

SRTv a facut recurs la aceasta decizie, la Tribunalul Bihor, dar a pierdut, printr-o decizie emisa pe data de 22 februarie 2013.

In aceste conditii, SRTv nu mai emite facturi catre DR, incepand cu 27 iunie 2012.

De asemenea, invocanduse decizia luata de Curtea de Apel Oradea de pe 27 iunie 2012, a reusit sa obtina stornarea si anularea facturilor pentru taxa radio pentru alta firma. Mai exact, firma  a dat in judecata SRR, la Curtea de la Oradea, ca sa primeasca o decizie asemanatoare cu cea din cazul taxei TV, respectiv sa ii fie stornate facturile si sa nu se mai emita unele noi. Curtea de Apel din Oradea a respins actiunea acestei firmei, pentru facturile in cazul taxei radio, inoctombrie 2013, deoarece nu mai exista temei. Concret, SRR nu mai are nicio baza legala ca sa perceapa taxa radio, astfel ca nici firma care i-a dat in judecata nu avea niciun temei sa ceara anularea unei taxe care nu poate fi emisa, conform Curtii din Oradea.

In acest caz, noi am mers in instanta stiind ca ne va fi respinsa actiunea, dar aveam nevoie de motivarea Curtii. In unele dosare a fost acceptat si precedentul cu taxa radio. Totusi, este interesant ca decizia noastra privind taxa radio, in ciuda precedentului, hotaraste ca taxa radio poate fi perceputa doar in baza legii (Legii 41/1994), chiar daca nu mai exista in Hotararea de Guvern„, a argumentat avocatul societatii.

Actiunea in justitie este singurul mod de anulare a taxei radio-TV

Potrivit articolului 23 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, hotararile judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a anulat, in tot sau in parte, un act administrativ cu caracter normativ sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

Asadar, persoanele juridice care nu se folosesc de serviciile publice de radio – televiziune, s-ar fi putut prevala, inca din 2009, in cazul microintreprinderilor, respectiv 2011, in cazul celorlalte persoane juridice, de cele doua decizii ale ICCJ pentru a solicita furnizorului de energie electrica sa nu mai includa in factura lunara cele doua taxe, declarand pe proprie raspundere, asa cum se procedeaza in cazul persoanelor fizice, ca nu detin un aparat radio sau un receptor TV.

Cu toate acestea, taxele au continuat sa fie solicitate si sa produca penalitati in cazul neplatii la termen.

Furnizorii de energie electrica au motivat ca aceste taxe sunt percepute, independent de calitatea de beneficiar a acestor servicii, in baza art. 40 din Legea 41/1994. Acest fapt este vadit nejustificat, dat fiind ca articolul indicat precizeaza in mod expres ca plata taxelor radio – TV va fi efectuata de persoanele juridice in calitatea de beneficiari ai acestor servicii, ori daca o persoana juridica nu se incadreaza in categoria beneficiarilor, in mod rational, ea nu ar trebui sa fie obligata nici la plata taxelor.

In ciuda argumentelor legale, in mod clar consacrate de ICCJ, actualmente, avand in vedere pozitia furnizorului de energie electrica, de a factura in continuare cele doua taxe, solutia pentru a scapa de plata taxelor de radiodifuziune si televiziune ramane introducerea de catre fiecare persoana juridica a unei actiuni in justitie impotriva furnizorului de electricitate si societatilor de radiodifuziune si televiziune, in constatarea lipsei temeiului legal pentru facturarea acestor servicii si rambursarea sumelor platite de la momentul informarii furnizorului de electricitate asupra neutilizarii serviciilor publice de radiodifuziune si televiziune si pana la solutionarea favorabila a spetei.

Singurul mod prin care persoanele juridice nu trebuie sa mai plateasca taxa radio – TV este acela de a initia actiuni in instanta pentru stornarea de facturi si oprirea lor de la emitere de catre SRR si SRTv.

<<Razboiul>> este, de fapt, ca firmele sa ii oblige (n.red. – pe SRR si SRTv) sa storneze toate facturile si sa nu mai emita altele. In cazurile noastre, in urma deciziilor de anulare a taxelor de radio, SRR a formulat actiuni impotriva unor persoane juridice de recuperare a taxei radio invocand neplata facturilor. Atunci, noi am cerut ca de la data cand firma a obtinut decizia de anulare a taxei radio, din acel moment sa ii fie stornate facturile emise de SRR. In plus, am obtinut ca, din momentul in care se obtine stornarea facturilor, sa nu mai fie nici emise alte facturi.

Nu exista concretizata o solutie unitara in practica, daca o astfel de actiune ar fi de competenta instantelor de contencios administrativ sau a celor comerciale.

Atentie! Cauzele privind taxa radio-TV solutionate pana in prezent, si pentru care au dat decizii ICCJ, au fost judecate unele in contencios administrativ, iar altele si in fiscal.

Amenzile ajung pana la 500 de lei

Pentru neplata taxei radio si a celei TV, persoanele juridice pot fi amendate cu sume de la 100 la 500 de lei. La aceasta amenda se adauga despagubiri civile a caror valoare este egala cu dublul taxei pe care o au de achitat, pe o perioada de 1 an, respectiv intre 60 si 720 de lei.

In plus, pentru neplata la termen a taxei lunare pentru serviciul public de radio si a celui de TV, contribuabilii trebuie sa achite penalitati pentru fiecare zi de intarziere. Aceste penalitatile se determina in conformitate cu metodologia de calcul a Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” S.A. pentru intarzierea la plata a facturii de energie electrica.

Clientii Electrica trebuie sa plateasca facturile in termen de 10 zile lucratoare, de la data emiterii, conform Contractului – cadru pentru pentru Serviciul de Distributie a Energiei Electrice. In cazul in care nu face acest lucru in termen de 30 de zile de la data scadentei, atunci clientul va plati suma datorata si o dobanda de 0,02% pe zi la aceasta suma pentru fiecare zi de intarziere fata de scadenta, pana in ziua platii. Totusi, valoarea totala a penalitatilor nu poate depasi valoarea sumei datorate.

Sursa: avocatnet.ro si contzilla.ro

Data aparitiei: 27 noiembrie 2014

Leave a Reply