Documentar privind Registrul bunurilor de capital

Documentar privind Registrul bunurilor de capital

Registrul bunurilor de capital este reglementat fiscal la pct. 54 alin. (14) din Normele de aplicare ale articolului 149 alineatului (6) din Codul fiscal si se utilizeaza pentru evidentierea bunurilor de capital si pentru ajustarea bunurilor de capital.

Ajustarea dreptului de deducere a TVA potrivit art. 149 din Codul fiscal trebuie evidentiata d.p.d.v. fiscal si in registrul bunurilor de capital.

Acest document de evidenta fiscala este reglementat prin art. 149 alin. (6) din Codul fiscal: „Persoana impozabila trebuie sa pastreze o situatie a bunurilor de capital care fac obiectul ajustarii taxei deductibile, care sa permita controlul taxei deductibile si al ajustarilor efectuate. Aceasta situatie trebuie pastrata pe o perioada care incepe in momentul la care taxa aferenta achizitiei bunului de capital devine exigibila si se incheie la 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii. Orice alte inregistrari, documente si jurnale privind bunurile de capital trebuie pastrate pentru aceeasi perioada”.

Acest registru trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

 a) data achizitiei, fabricarii, finalizarii construirii sau transformarii/modernizarii;
b) valoarea (baza de impozitare) bunului de capital;
c) taxa deductibila aferenta bunului de capital;
d) taxa dedusa;
e) ajustarile efectuate conform art. 149 alin. (4) din Codul fiscal.

Prin urmare, registrul bunurilor de capital este un document obligatoriu pentru evidenta bunurilor de capital precum si a ajustarilor acestora.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 15 octombrie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor