Documentar privind regimul fiscal al drepturilor acordate salariatilor pe durata deplasarii
Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile cu indemnizatiile de deplasare sunt deductibile integral la determinarea profitului impozabil intrucat incepand cu 01.06.2013 au fost abrogate prevederile art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal care stabileau ca suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
Din punct de vedere al impozitului pe venit, conform art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
In ceea ce priveste contributiile sociale, potrivit art. 296 indice 15 lit. g) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Actele normative care reglementeaza diurna stabilita pentru institutiile publice sunt:
– In tara, HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului
– In strainatate, HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Avand in vedere ca, atat prevederile art. 55 alin. (4) lit. g) cat si cele ale art. 296 indice 15 lit. g) fac referire la indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate consideram ca, cheltuielile cu mesele acordate salariatilor pe durata deplasarii sunt asimilate din punct de vedere fiscal diurnei. Astfel cum se poate observa textul de lege se refera si la sume de aceeasi natura cu diurna, in categoria carora vor fi incluse si cheltuielile cu masa pe durata detasarii si a delegarii.
Asadar, atat diurna cat si cheltuielile cu masa salariatilor pe durata detasarii si a delegarii nu vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca impreuna nu depasesc limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
Daca se acorda salariatului atat diurna cat si decontarea cheltuilelilor cu masa, pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale, toate aceste cheltuieli nu trebuie sa depaseasca limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
In ceea ce priveste cazarea cu micul dejun inclus, in situatia in care micul dejun este inclus in pretul cazarii consideram ca aceste sume constituie cheltuieli de cazare si:
– sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) si alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.
– nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale, in conformitate cu prevederile art. 55 alineatul (4) litera g) si art. 296 indice 15 din Codul fiscal.
Daca insa contravaloarea micului dejun nu este inclusa in pretul cazarii ci este perceputa separat de cazare, consideram ca aceasta este asimilata, din punct de vedere fiscal, diurnei.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 12 noiembrie 2014