Documentar privind refacturarea cheltuielilor
Conform art. 1 lit. a) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite, republicata, reprezinta activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite si constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni, efectuarea de activitati de productie, comert sau prestari de servicii, dupa caz, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege.
Daca este savarsita de catre persoane fizice aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 5.000 lei, iar daca este savarsita de persoane juridice, cu amenda de la 2.000 lei la 20.000 lei.
Bunurile care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea vreuneia dintre faptele prevazute la art. 1 din aceasta lege, daca sunt ale contravenientului, precum si sumele de bani si bunurile dobandite prin savarsirea contraventiei se confisca.
In anumite situatii entitatile pot emite facturi pentru livrari de bunuri/prestari de servicii fara sa aiba inscrisa sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor respective. Este vorba de refacturarea de cheltuieli. Conditiile care trebuiesc indeplinite pentru a se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli sunt prevazute in Titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal. Astfel, se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite cumulativ aceste conditii nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.
Aceasta situatie se regsaseste in legislatia in domeniul TVA sub denumirea de structura de comisionar. In cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.
Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 23 decembrie 2016