Documentar privind reevaluarea constructiilor speciale
Documentarul de azi prezinta procesul de reevaluare a grupei 212 – Constructii, atat din punct de vedere fiscal, cat si din punct de vedere contabil.
Vom vedea daca exista posibilitatea de a nu reevalua partea de constructii speciale.
In situatia prezentata este incidenta atat reglementarea contabila, cat si reglementarea fiscala, respectiv:
– OMPF nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare;
– Codul fiscal, aprobat prin Legea nr. 227/2015.
Potrivit prevederilor pct. 58 din Reglementarile contabile, elementele prezentate in situatiile financiare se evalueaza, de regula, pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie.
Cazurile in care nu se foloseste costul de achizitie sau costul de productie sunt cele prevazute de prezentele reglementari.
In situatia in care s-a optat pentru reevaluarea imobilizarilor corporale sau evaluarea instrumentelor financiare la valoarea justa, se aplica prevederile sectiunii 3.4 „Evaluarea alternativa la valoarea justa”.
Potrivit prevederilor de la aceasta sectiune, prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie, entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare. Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului, determinata pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii.
La pct. 105 se precizeaza ca elementele dintr-o categorie de imobilizari corporale se reevalueaza simultan pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite. Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din categoria din care face parte trebuie reevaluate.
In Ghidul MF de aplicare a OMFP nr. 1802/2014 se mentioneaza urmatoarele:
Reevaluarea se aplica simultan asupra intregii categorii din care face parte imobilizarea corporala, pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite.
Ca urmare, daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din categoria din care face parte trebuie reevaluate.
O categorie de imobilizari corporale cuprinde active de aceeasi natura si utilizari similare, aflate in exploatarea unei entitati. Exemple de categorii de imobilizari corporale sunt: terenuri, cladiri, masini si echipamente, nave, aeronave etc. (pct. 105 alin. (3) si (4)).
Reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa de la data bilantului potrivit pct. 106 de la aceasta sectiune.
In situatia in care ati optat prin politicile contabile pentru metoda de evaluare alternativa a imobilizarilor, parerea mea este ca trebuie sa efectuati reevaluarea (la valoarea justa), la toate celelalte active din grupa constructii, inclusiv la cele speciale.
In ceea ce priveste inregistrarea in contabilitate a rezultatelor reevaluarii, in OMFP nr. 1802/2014 se mentioneaza:
– pct. 108: “In cazul in care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, diferenta dintre valoarea rezultata in urma evaluarii pe baza costului de achizitie sau a costului de productie si valoarea rezultata in urma reevaluarii trebuie prezentata in bilant la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct in „Capital si rezerve” (contul 105 „Rezerve din reevaluare”)”;
– pct. 109 alin. (1): „Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezultatul reportat (contul 1175 „Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare”), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat”;
– pct. 109 alin. (2): “In sensul prezentelor reglementari, castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului”;
– pct. 109 alin. (3): „La aplicarea pentru prima data a prezentelor reglementari, soldul contului 1065 „Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare” se transfera asupra contului 1175 „Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare””.
Prin urmare, societatea va trebui sa faca reevaluarea constructiilor speciale odata cu reevaluarea intregii grupe a constructiilor si rezultatele sa le inregistreze in contabilitate.
Reglementarea fiscala ( Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare) prevede:
-art. 7 pct. 44 lit. a) defineste valoarea fiscala ca fiind: “valoarea de inregistrare in patrimoniu, potrivit reglementarilor contabile aplicabile – pentru active si pasive, altele decat cele mentionate la lit. b) – d)”. La litera c) de la acelasi punct se arata ca valoarea fiscala este: “..costul de productie,…. la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz – pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri. in valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii”;
-art. 26 alin. (6) precizeaza ca: “rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz”;
-art. 19 alin. (1) mentioneaza ca: “Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice”;
-pct. 5 alin. (1) din Norme face referire la faptul ca: “In aplicarea art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, pentru calculul rezultatului fiscal, veniturile si cheltuielile sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte sume care, din punct de vedere fiscal, sunt elemente similare veniturilor si cheltuielilor”;
-pct. 5 alin. (2) lit. b) din Norme aminteste ca: „Exemple de elemente similare veniturilor:…rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe si a imobilizarilor necorporale, potrivit prevederilor art. 26 alin. (6) … din Codul fiscal”.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 29 ianuarie 2018