Documentar privind nivelul diurnei in 2015
Nivelul diurnei a fost subiectul unor modificari legislative in cursul anului 2015, pe care le reluam mai jos, astfel :
A. Diurna interna (care se acorda pentru deplasari in Romania )
Noutatile fiscale sunt date de OMFP 60/2015 cu data intrarii in vigoare 27 ianuarie 2015.
1.Pentru sistemul bugetar :
· Valoarea diurnei a crescut cu 4 lei, ajungand 17 lei pe zi;
· In plus valoarea cheltuielilor de cazare care pot fi compensate pentru salariatii care nu se cazeaza in unitati de cazare atunci cand sunt in delegatie se majoreaza la 45 lei/noapte.
2. Pentru sistemul privat :
· Diurna deductibila pentru deplasari in interes de serviciu, in tara si in strainatate se majoreaza la 42,5 lei (aceasta se stabileste la de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice si cum acesta s-a modificat la 17 lei, implicit se modifica si diurna deductibila in sistemul privat)
B. Diurna externa (pentru deplasari in afara Romaniei )
Noutatile fiscale sunt date de Hotararea de Guvern 582 din 27 iulie 2015 care modifica si completeaza HG 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
1.In sistemul bugetar:
Se introduce termenul de indemnizaţie zilnică în valută primită pe perioada delegării şi detaşării în străinătate, denumită în continuare indemnizaţie de deplasare, compusă din:
a) o sumă zilnică (diurnă), în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;
b) o sumă zilnică- indemnizaţie de cazare, în limita căreia personalul trebuie să îşi acopere cheltuielile de cazare. Prin cheltuieli de cazare se înţelege, pe lângă tarifele sau chiria plătite, şi eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum şi costul micului dejun, atunci când acesta este inclus în tarif.
Indemnizaţia de deplasare se diferenţiază pe două categorii şi se acordă pe componentele prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. A la nivelurile stabilite pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea, potrivit anexei.
a) În categoria a II-a se încadrează: viceprim-miniştrii, miniştrii, miniştrii delegaţi, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul încadrat în funcţii asimilate acestora prin acte normative, secretarii generali, secretarii generali adjuncţi, înalţii reprezentanţi ai prim-ministrului, precum şi prefecţii, subprefecţii, primarul general şi viceprimarul capitalei, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, ambasadorii, şefii reprezentanţelor diplomatice ale României, academicienii şi membrii corespondenţi ai Academiei Române, şeful Statului Major General, locţiitorii şefului Statului Major General şi directorul Statului Major General, şeful Corpului de control şi inspecţie, şefii departamentelor Ministerului Apărării Naţionale şi locţiitorii acestora, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, şeful Statului Major al Forţelor Navale, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, locţiitorii secretarilor de stat din cadrul unităţilor care au astfel de funcţii.Pentru prim-ministrul diurna se majorează cu 50%.
b)In categoria I se afla restul personalului bugetar
2. In sistemul privat : nu exista nici o modificare in 2015.
Sursa: contzilla.ro
Data aparitiei: 25 august 2015