Documentar: Organizare gestiune vanzare cu amanuntul si ridicata
Sa vedem obligatii contabile si de comercializare are o societate producatoare de bunuri nealimentare, cu desfacere en-gros care, ocazional (1% valoric), avand casa de marcat, desface si catre populatie, neavand magazin amenjat in acest sens.
Exista obligatia tinerii unei gestiuni separate fizic sau virtual (gestiune cu amanuntul), in conditiile in care, de regula, se vinde pe baza de comanda?
In OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata – republicata – cu modificarile si completarile ulterioare exista sanctiuni pentru exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, astfel:
Potrivit prevederilor art.73 pct.22 din OG 99/2000, constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati;
Potrivit prevederilor de la art.76 si 78 din acelasi act normativ , contraventiile prevazute la art. 73 se constata si se sanctioneaza de catre organele de control abilitate ale primariilor si organele de control abilitate ale Ministerului Finantelor Publice.
In cazul repetarii contraventiilor prevazute la art. 73 pct. 22 intr-un interval de 12 luni, chiar daca amenda a fost platita, precum si in cazul in care se incalca in mod repetat dispozitiile legale privind linistea si ordinea publica, primariile vor suspenda activitatea comerciala pe o perioada de pana la 30 de zile pentru structura de vanzare respectiva.
La art. 4 sunt definite cele doua tipuri de comert precum si structura si suprafata de vanzare, astfel:
– comert cu ridicata/de gros – activitatea desfasurata de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari in scopul revinzarii acestora in cantitati mai mici altor comercianti sau utilizatori profesionali si colectivi;
– comert cu amanuntul/de detail – activitatea desfasurata de comerciantii care vind produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora;
– structura de vanzare – spatiul de desfasurare a unuia sau mai multor exercitii comerciale;
-suprafata de vanzare – suprafata destinata accesului consumatorilor pentru achizi?ionarea produsului/serviciului, expunerii produselor oferite, platii acestora si circulatiei personalului angajat pentru derularea activitatii.
NU constituie suprafete de vanzare cele destinate depozitarii si pastrarii marfurilor, productiei, birourilor si anexelor;
Asadar, exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare este interzisa.
In concluzie , daca societatea efectueaza atat activitati de vanzare cu amanuntul, cat si cu ridicata, astfel cum sunt definite de OG 99/2000, acestea nu pot fi desfasurarate in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare.
Din cate intelegem, vanzarea cu amanuntul se efectueaza in incinta unui birou. Intrucat biroul nu constituie suprafata, respectiv structura de vanzare, apreciem ca nu se intra sub incidenta prevederilor mai sus mentionate.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 17 septembrie 2015