Documentar fiscal privind cheltuielile de formare profesionala
Conform noului Cod fiscal, vom vedea in ce masura cheltuielile pentru formarea si perfectionarea profesionala a personalului angajat sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
Conform art 25 alin.1 din Codul fiscal,
„ART. 25 – Cheltuieli
(1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.”
Conform Codului muncii titlul VI , art.194 – angajatorii au obligatia de a efectua formare profesionala a salariatilor, pe cheltuiala acestora cel putin odata la 2 ani – daca angajatorul are cel putin 21 salariati, sau odata la 3 ani daca nr angajatilor este sub 21 salariati.
In situatia in care anagajtorul are peste 20 de salariati, acesta are obligatia de a efectua si un plan de formare profesionala.
Conform art 197 alin 1 din Codul fiscal, angajatorii pot initia stagii/cursuri de formare profesionala pe cheltuiala acestora, iar conform art. 198 alin.1, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita
Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca. Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la mai sus determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Aceste sume nu sunt impozabile nici la salariat, conform art 76 alin.4 lit.p din codul fiscal mai jos redat:
„(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
p) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor;”
Indiferent de modul in care se organizeaza activitatea de formare profesionala, pentru deductibilitate este absolut necesar ca, din punct de vedere al continutului, programele de formare profesionala sa aiba legatura cu domeniile in care activeaza societatea.
Este indicat ca organizarea programului de formare profesionala sa fie rezultatul unei decizii a managementului societatii (spre exemplu, o decizie a administratorului/hotarare a adunarii generale pentru organizarea programului, din care sa reiasa motivatia organizarii lui, modul de desfasurare – prin intermediul furnizorilor autorizati sau la nivel intern, daca este cazul sa se apeleze la terti, salariatii participanti, obligatiile salariatilor in urma participarii la program etc.).
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 30 iunie 2016