De la 01 noiembrie, Garda Financiara nu mai exista
![De la 01 noiembrie, Garda Financiara nu mai exista](http://auditeam.ro/wp-content/uploads/Garda-financiara2-10382_185x185.jpg)
Din 1 noiembrie 2013, Garda Financiară nu mai există, este istorie, fiind înlocuită cu Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF).
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală este structura fără personalitate juridică din cadrul ANAF care are atribuţii de prevenire şi de combatere a actelor şi faptelor de evaziune fiscală şi fraudă fiscală şi vamală.
În cadrul acestei structuri funcționează pe lângă structurile de prevenire şi control, Direcţia de Combatere a Fraudelor, care acordă suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale în cauzele având ca obiect infracțiuni economico-financiare.
Pe 26 iunie a apărut OUG 74/2013 privind unele măsuri referitoare la reorganizarea ANAF, care stabilea desfiinţarea Gărzii Financiare, în termen de 90 de zile de la apariţia unei HG care să reglementeze Direcţia generală antifraudă fiscală.
Pe 30 iulie a fost publicată HG 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Din august, au început să fie emise preavizele. Potrivit EVZ, sute de foști angajaţii de la Garda Financiară solicită în instanță anularea preavizelor de concediere. Unul dintre motive este discriminarea în raport cu alţi funcţionari publici din cadrul ANAF. „Celorlalţi funcţionari li s-a oferit de către ANAF posibilitatea de a opta în scris pentru alte funcţii publice vacante corespunzătoare şi numai în cazul în care două sau mai multe persoane au optat pentru acelaşi post s-a organizat examen de testare profesională. În schimb, funcţionarii publici ai Gărzii Financiare nu numai că nu au beneficiat de acelaşi tratament, dar, mai mult, li s-au refuzat cererile de transfer în funcţiile publice specifice de inspector antifraudă”.
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală și Direcțiile Regionale Antifraudă au început să funcţioneze doar teoretic, deorece practic nu prea au angajaţi și sedii.
Pe 1 noiembrie, nu erau finalizate ultimele probe pentru ocuparea funcţiei publice specifice de inspector antifraudă. Sâmbătă, 2 noiembrie, MFP a afişat rezultatele concursului şi probabil au rămas multe poziţii neocupate.
În principiu, primii inspectori antifraudă s-au prezentat la post luni, 4 noiembrie.
Sursa: codfiscal.net
Data aparitiei: 07 noiembrie 2013