CAS-ul platit intr-un alt stat UE se deduce
Asa cum rezulta in urma unei hotarari irevocabile date recent de Curtea de Apel Timisoara, ANAF trebuie sa recunoasca si sa deduca, in momentul calcularii impozitului, contributiile sociale platite de o persoana fizica in alt stat membru al Uniunii Europene.
Potrivit datelor oficiale, este a treia oara cand se emite o hotarare judecatoareasca irevocabila consecutiva de natura a reaseza practica organelor fiscale in materia recunoasterii la deducere in Romania a contributiilor sociale platite in alte state membre ale UE.
Astfel, in concret, se constata ca instanta a decis ca sumele platite cu titlu de contributii sociale obligatorii in statul de rezidenta (stat membru UE) nu trebuie incluse in baza de impozitare a reclamantilor in statul unde si-au desfasurat activitatea (Romania in cazul de fata), scrie AvocatNet.ro.
„Curtea de Apel Timisoara a respins recursul formulat de catre ANAF impotriva sentintei prin care a fost anulata decizia de impunere emisa impotriva unei persoane fizice angajate intr-un stat membru UE si care a fost detasata sa desfasoare activitati profesionale (de natura dependenta) in cadrul unei renumite companii multinationale cu prezenta in Romania”, transmite comunicatul emis de de Radu si Asociatii SPRL, casa de avocatura asociata EY Romania, care a obtinut victoria impotriva ANAF, citat de AvocatNet.ro.
Avocatii Radu si Asociatii SPRL au precizat, de asemenea, ca Organele fiscale au inclus in baza de impozitare din Romania si sumele cu titlu de contributii sociale obligatorii datorate de detasati si platite conform legislatiei dintr-un alt stat membru UE, nerecunoscand astfel dreptul de a le deduce in Romania la calculul impozitului pe veniturile din salarii.
Aceasta hotarare vine in contextul in care, aminteste sursa de mai sus, in 2011, ANAF a inclus in baza de impozitare si sumele de bani platite in fondul asigurarilor de sanatate din alt stat membru UE.
Directia Generala de Metodologii Fiscale, indrumare si Asistenta a Contribuabililor din cadrul Ministerului Finantelor a avut un punct de vedere contrar celor trei hotarari judecatoresti irevocabile, la momentul in care reclamantii au formulat actiunile in instanta, scrie sursa citata.
Prin urmare, „doar contributiile sociale obligatorii datorate potrivit legislatiei in domeniu din Romania erau considerate deductibile, iar orice alte contributii platite de aceste persoane in tara de rezidenta, alt stat membru UE, nu erau deductibile intrucat excedau prevederilor Codului fiscal de la momentul respectiv”.
Se crea astfel o diferenta de tratament fiscal in ce priveste deducerea din baza de impozitare a contributiilor individuale obligatorii.
Claudia Sofianu, liderul Diviziei de Taxare a Persoanelor Fizice din cadrul casei de avocatura, citata si de DailyBusiness.ro, a explicat:
„Prin interpretarea data de organele fiscale la momentul emiterii deciziilor se instituia o diferenta de tratament fiscal aplicabil veniturilor din salarii intre contribuabilii persoane fizice, in functie de afilierea lor la sistemul de asigurari sociale din Romania respectiv dintr-un alt stat membru UE. Astfel, orice contribuabil, roman sau cetatean UE, angajat in Romania, putea deduce din baza de impozitare cuantumul contributiilor individuale obligatorii platite conform legislatiei romanesti. in schimb, un contribuabil angajat intr-un alt stat membru UE si detasat sa lucreze in Romania, in interpretarea data de autoritatile fiscale, nu putea deduce din baza de impozitare contributiile individuale pe care le platea conform legii din tara de angajare, ceea ce conducea la crearea unei situatii nefavorizante in ceea ce-l priveste pe acesta din urma”.
Asa cum se amintea recent la o conferinta de specialitate din domeniul fiscal, relatia dintre ANAF si contribuabil pare sa mai elimine din obstacolele intalnite frecvent, chiar daca multe dintre aceste probleme se rezolva inca prin intermediul instantelor de judecata.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei:07 decembrie 2015