2016 > Drepturi de proprietate intelectuala
In ceea ce priveste noutatile aferente exercitiului 2016, va prezentam obligatiile de plata si declarative ale persoanelor care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
IMPOZITUL PE VENIT
Baza de calcul: venitul brut
Cota este de 10% asupra bazei de calcul
Plata se face pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul prin retinere la sursa de catre platitorul de venit
Se poate opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final, in scris, in momentul incheierii fiecarui raport juridic.
Baza de calcul: venitul brut din care se scade cota forfetara de 40% si cheltuielile sociale obligatorii.
Cota este de 16% asupra bazei de calcul.
Plata se face pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut prin retinere la sursa.
CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE – CAS
Baza de calcul: venitul brut – cheltuiala deductibila in cota de 40% din venitul brut si nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2681 lei).
Aceste persoane datoreaza CAS in cursul anului, sub forma platilor anticipare, care se calculeaza prin aplicarea cotei individuale asupra bazei de calcul. Cota individuala este de 10,5%.
Platitorii de venituri au obligatia calcularii, retinerii si platii sumelor respective pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile si de a incadra veniturile in plafonul lunar reprezentand echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (5 ori 2681 lei), acestea fiind obligatii finale.
CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCILE DE SANATATE – CASS
Baza de calcul pentru plati anticipate: venitul brut – cheltuiala deductibila in cota de 40% din venitul brut
ATENTIE: In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa nu datoreaza CASS daca realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pensii, activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana jurdica, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, indemnizatii de somaj, indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutor social, indemnizatie pentru incapacitate de munca urmare unui accident de munca sau boala profesionala.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 15 ianuarie 2016